Интимно

10 стъпки за стабилизиране на любовната връзка

Споделете, че се чувствате обгрижени

15.10.2023г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Романтичните взаимоотношения постоянно ни изправят пред изпитания. Едно от най-големите е начинът, по който комуникираме с любимия ни човек. Как изразяваме себе си, как показваме отношение към връзката, към него. Дългосрочните и стабилни връзки се градят на взаимни усилия. Без игрички, в които партньорът е направил например нещо хубаво за нас или полага усилия, а ние се държим сякаш е даденост. 

Вижте 10 начина, чрез които може да стабилизирате любовната си връзка. 

1. Създайте подходящо пространство, преди да говорите. Преди да започнете да говорите с партньора си, уверете се, че не го правите в магазина например сред приятели, роднини и т. н. 

2. Покажете признателност. В една любовна връзка показването на признателност означава да изразим към любимия си човек чрез думи и действия колко важен е той за нас, колко ценим това, което той отдава във връзката си. Показването на признателност укрепва емоционалната връзка между вас и вашия партньор.

Кои са най-ценните качества, които да търсите у един мъж?

3. Осъществете невербален контакт. Той задава положителен тон на разговора и позволява на другия човек да разбере, че сте напълно присъстващи и сте готови да слушате. Невербалният контакт е гледането в лице, държане на ръка и т. н. Използвайте езика на тялото си, за да покажете, че сте отворени и нащрек за разговора.

4. Използвайте отговорността на говорещия, т. е. „Аз“. Използването на изявления „Аз“, помага да изразите вашите мисли и емоции, без да обвинявате другия. Този подход измества фокуса от обвиняването на другия към споделяне на собствената ви гледна точка, което може да доведе до по-конструктивна комуникация.

15 лесни стъпки, с които да покажете любовта си

5. Слушайте внимателно и направете точно огледало. Точното отразяване по време на разговор включва перифразиране на казаното от другия човек, за да сте сигурни, че сте го разбрали правилно. Може например да кажете: „Ако съм те разбрала правилно и т. н.“ Тази практика демонстрира активно слушане и насърчава взаимното разбиране, тъй като понякога се случва единият партньор да разбере погрешно другия. 

6. Направете проверка за точност, преди да отговорите. Понякога се случва, говорейки с любимия човек, да тълкуваме казаното по погрешен начин. В комуникацията всеки от нас влиза със своите уникални гледни точки, преживявания и емоции. И именно те могат да бъдат неправилно разбрани или предадени. Затова е важно да отделим малко време, за да потвърдим разбирането си, преди да отговорим.

5 зодии, които са особено предпазливи в любовта

7. Проявете любопитство към това, което ви казва партньорът. Демонстрирането на любопитство към текущата тема поддържа дискусията фокусирана и ангажираща.  Не е много удовлетворяващо, когато имате партньор, който постоянно сменя темите или докато уж разговаряте, той поглежда често към телефона или телевизора, нали?

Свързани статии

8. Утвърдете гледната точка на половинката си. Валидирането е начин да покажете, че приемате и уважавате мислите и емоциите на другия, дори и да не сте непременно съгласни. Този акт на утвърждаване допринася много за изграждането на доверие и съпричастност във връзката.

9. Изразявайте емпатия, а не само съчувствие. Изразяването на съчувствие, понякога може да бъде прието като съжаление. Емпатията включва полагане на усилия за реално разбиране на емоциите, които другият човек изпитва. Тя е истинска загриженост за любимия човек. 

10. Споделете, че се чувствате обгрижени. Разбира се, само ако действително е така. Това само ще засили положителните аспекти на връзката ви и ще насърчи един взаимен цикъл на грижа и любов.

По материали от yourtango.com

Коментирай