Интимно

10 начина да общувате по-ефективно във връзката

Бъдете директни

30.10.2023г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често сте чували, че в двойки, които са се разпаднали, не е имало добра комуникация между партньорите. А може би вие самите сте били в подобни взаимоотношения? Подобряването на комуникативните умения изисква време, но и усилия от страна на двамата партньори. 

Вижте 10 начина да общувате по-ефективно. 

1. Бъдете активен слушател. Да слушаш, за да разбереш, е най-важно при общуването, без значение дали се отнася за любовна връзка или не. Повечето хора просто слушат и мислят за това, което искат да кажат, но слушането, за да разбереш, позволява изясняване без предположения.

2. Комуникацията не е само вербална. Нашето тяло също показва на партньора ни дали сме в разговора или не. Език на тялото, зрителен контакт, мимики, докосване. В разговор винаги забелязваме дали присъстват или по-скоро липсват и не ни слушат.

3. Споделете своите мисли и чувства, а не събития. Много двойки влизат в спорове, защото продължават да преразказват една и съща история отново и отново. Добре е да използвате събитието като контекст, но е много по-важно да споделите как се чувствате и още по-важно как искате да се чувствате в бъдеще, споделят западни специалисти по връзките.

Свързани статии

4. Никога не говорете с неточни твърдения. Може би няма двойка, която в разговор да не ползва „ти винаги си“, „никога не си“ и т. н. Тези твърдения обикновено са неточни и пречат на комуникацията, насърчавайки спора и негативните усещания.

5. Спрете и помислете, преди да говорите. Това важи и за моментите, в които има напрежение между вас и любимия човек, но и за онези, в които вие се чувствате щастливи и сте склонни да обещаете нещо, което после няма да осъществите. Отделете минута, за да спрете и да помислите какво ще кажете.

6. Помислете за това дали бихте говорили с някой друг по начина, по който говорите с партньора си? Двойките могат да се заблудят, че са на място, където се чувстват оправдани да говорят лошо на партньора си, споделят западни специалисти по връзките. Те смятат, че това е оправдано, защото този човек ги е наранил или ги е накарал да се чувстват по определен начин и са спечелили това право да отвърнат на удара.

Свързани статии

7. Бъдете директни и конкретни, докато комуникирате. Ако искате вашият партньор да ви разбере и да е наясно от какво се нуждаете, то бъдете директни и конкретни с това, което споделяте. Мъжете се нуждаят от конкретика. 

8. Поискайте разяснение. В случай, че установите, че сте в разговор и не разбирате какво казва другият човек, задавайте въпроси, за да придобиете по-добра представа. Ако поискате разяснение, оставяте малко време да предположите какво има предвид другият и намалявате риска от конфликти.

9. Опитайте се да разберете чувствата на вашия партньор, както и той вашите. Това е много важно за ефективната комуникация в любовната връзка. Когато почувстваме, че партньорът ни е любопитен какво е преживяването ни, отбранителната част от нас бързо намалява. Когато се почувствате разочаровани или ядосани, опитайте се да споделите това с любимия човек.

10. Използвайте думи отражения. Това е метод за повтаряне на това, което са ви казали. Когато правите това, вие потвърждавате и показвате, че сте ги чули. Например „Чувам те да казваш…“ или„Звучи сякаш чувстваш…“. Това прави другият по-сигурен в споделянето на своите мисли и емоции. 

По материали от choosingtherapy.com

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
анонимен ( преди 5 месеца )