Интимно

Токсични поведения, които развалят връзката

Несъзнателно правят отношенията по-негативни

15.12.2023г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Токсични поведения, които развалят връзката

Връзките и отношенията са предизвикателство. Ако не се грижите за тях подобаващо, дори най-силната любов може да се провали. Всичко, което правите или не правите за връзката си всеки ден може да окаже влияние върху степента на щастие, може да отблъсне партньора ви, може да причини сериозно емоционално отдалечаване, което да доведе до срив в отношенията. 

Някои типове поведение имат особено силно негативно влияние върху връзките и могат да развалят отношенията. 

Кои са токсичните поведения, които развалят връзката?

Постоянно се оплаквате 

Намирането на поводи за оплакване е дразнещо. Ако не са основателни, това се превръща в повод за нагнетяване на напрежение. Идва момент, в който дори да имате истински повод да се оплачете, партньорът ви няма да ви вземе сериозно, ще резистира и ще ви неглижира. 

Намирате си поводи да се заяждате 

Друго токсично поведение е заяждането. Ако търсите повод да се счепкате или вадите скелети от гардероба, опитвате се да разнищвате стари конфликти, като постоянно подсещате за тях при всеки удобен случай, това поведение по-скоро ще провокира нежелание за решаване на проблемите, отколкото същинско справяне с тях. Просто този подход е грешен и не е градивен. 

Свързани статии

Ревнувате без основание 

Ревността е способна да убие всяка връзка. Дори партньорът ви да е свикнал на това ваше поведение, то ще натрупа напрежение с времето и ще го отблъсне. Постоянното вмятане на ревниви изречения по повод други жени, съмнението, разпитването, подлагането на разпит къде и с кого е бил са все поведения, които убиват връзката. 

Никога не изразявате благодарност 

Когато партньорът ви полага усилия да ви зарадва, да ви задоволи или се старае да прави нещата така, че да ви се харесат, а вие никога не му благодарите и все сте недоволни и изискващи още и още, това ще развали връзката ви рано или късно. Много е важно благодарността да се изразява, когато е необходимо, защото иначе другият човек губи мотивация и желание да се старае. 

Не комуникирате качествено 

Липсата на комуникация е в състояние да унищожи всеки тип отношения, дори най-щастливите. Ако не общувате нормално, честно, открито и с желание да оправяте проблемите между вас, този подход започва да се превръща в токсичен и рано или късно води до емоционално отдалечаване. 

Избягвате конфронтация на живо, а прибягвате до писане на съобщения

Едно от най-токсичните поведения в една връзка е страхът от изправяне пред проблемите. Много хора правят грешката да общуват чрез съобщения, когато имат проблем, вместо да говорят очи в очи с партньора си. Ако се правите, че нищо не се е случило, когато сте заедно, а след това започвате да пишете заядливи съобщения, това ще предизвика сериозни проблеми във връзката в дългосрочен план. 

Коментирай