Интимно

Най-добрите съвети, които ще ви помогнат да укрепите връзката си 

Бъдете готови за промяна 

29.01.2024г. / 08 07ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Може би често пъти сте стигали до извода, че за да е стабилна една връзка, за нея трябва да се полагат усилия, или казано по-меко – да работите за нея, за да работи и тя за вас. Макар и да искате всичко да върви по мед и масло, без да правите нищо по въпроса, животът учи всички ни на друго.

Кои са най-ценните съвети, които ще ви помогнат да укрепите взаимоотношенията си? 

Лягайте си по едно и също време 

Повечето възрастни американци (и не само) не успяват да си набавят седем до осем часа сън на нощ. Но знаете ли, че лягането по различно време се отразява негативно на вас и партньора ви? Ако искате да имате по-здрава връзка, специалисти препоръчват да си лягате по едно и също време. Разбира се, че има „нощни птици“ и ранобудници, които живеят по различни графици, но има и мнозина, които работят в леглото, докато партньорът им гледа любим сериал в друга стая. Каквато и да е ситуацията във вашето домакинство, синхронизирайте часовете си за лягане.

Според Крис Брантнър, сертифициран треньор по наука за съня, 75% от двойките не си лягат заедно, което има отрицателни ефекти. Тези с несъответстващи модели на сън водят до повече конфликти и по-малко разговори. Такива двойки правят по-малко секс от тези, които си лягат по едно и също време. Изследванията показват, че двойките се влияят от времето пред екрана. Проучване на Pew Research установило, че хората се притесняват от количеството време, което партньорът им прекарва на мобилни устройства. 51% от хората, които са женени, живеят заедно или имат връзка, споделят, че партньорът им се разсейва от мобилния си телефон, докато се опитват да разговарят с него. 4 от 10 души откровено се притесняват от това колко често партньорът им използва мобилни устройства. 

Останете близки физически 

Докосването е основна част от човешкото съществуване. Проучвания с бебета показват значението за развитието на мозъка на редовния физически контакт. Такъв вид общуване повишава нивата на окситоцин в тялото, хормон, който влияе върху свързването и привързаността. Въпреки че сексът често пъти е в основата на една пълноценна връзка, той не трябва да бъде единственият метод за физическа интимност. Честото, нежното докосване, държането за ръце, прегръдките, целувките могат да бъдат от голяма важност. Дори ако имате неотложни грижи или малки деца, за които да се тревожите, можете да се опитате да поддържате физическата близост между вас. Отделяйте време за вас като двойка – независимо дали е под формата на „среща“ или просто един час в края на деня, когато можете да седнете спокойно, да си говорите или просто да се държите за ръце.

Бъдете готови за възходи и спадове 

От изключителна важност е да знаете, че във всяка връзка има върхови моменти и спадове. Понякога един партньор може да се бори с проблем, който го стресира, като например смъртта на близък член на семейството. Други събития, като загуба на работа или тежки здравословни проблеми, могат да засегнат и двамата партньори и да затруднят общуването един с друг. Може да имате различни идеи за менажирането на вашите общи финанси или пък относно отглеждането на деца. Различните хора се справят със стреса по различен начин и недоразуменията могат бързо да се превърнат в разочарование, гняв и дори отчуждение. Опитайте се да не прехвърляте проблемите върху партньора си. Ако сте изложени на много стрес, може да ви изглежда по-лесно да си „излеете“ всичко пред партньора. В началото можете да почувствате това като освобождаване, но всъщност, подобни действия бавно разрушават връзката ви. Намерете други по-здравословни начини за управление на стреса, гнева и разочарованието.

Приемете промяната

Трудните житейски ситуации и намирането на адекватни решения за тях могат допълнително да ви объркат още повече. Всеки човек се справя с проблемите по свой собствен начин. Не забравяйте, че вие и вашата половинка сте екип. Погледнете назад към ранните етапи на връзката ви. Спомнете си отново моментите, които са ви накарали да се влюбите и определете кога сте започнали да се отдалечавате. Обмислете как можете да работите заедно, за да възродите това чувство на влюбване. Бъдете отворени за промяна. Промяната е неизбежна част от живота и тя ще се случи, независимо дали я приемате или се борите с нея. Гъвкавостта е от съществено значение за адаптиране към промяната и ви позволява да растете заедно както по време на добрите, така и на лошите времена. Ако имате нужда от външна помощ за връзката ви, потърсете я заедно. Понякога проблемите в една връзка може да изглеждат твърде сложни или непосилни, за да се справите като двойка. Терапията за двойки или общ разговор с доверен приятел могат да ви помогнат. 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Име ( преди 2 месеца )
Понякога човек има нужда от подобна подкрепа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време