Меню

Звездна марципанова торта

24 декември 2012 | 10:30 | Аз жената
Добави в любими
Тесто:

За маковия пълнеж: 
300 г маково семе 
500 мл прясно мляко 
1 пак. Оригинален пудинг ванилия Dr. Oetker 
2 яйца 
75 г захар 
75 г натрошени на дребно сухари

За тестото: 
4 яйца 
100 г захар 
100 г пшенично брашно 
50 г Фино царевично нишесте Густин Dr.Oetker 
2 ч. л. бакпулвер Dr.Oetker

Пълнеж: 
200 г гладък малинов конфитюр 
600 г студена сладкарска сметана 
1 пак. желатин Dr.Oetker 
60 г захар 
2 пак. ванилена захар Dr.Oetker

Покритие: 
1 пак. фин марципан Dr.Oetker 
50 г пудра захар 
1 опаковка захарни шрифтове Dr. Oetker

Продукти
Приготвяне

Маков пълнеж

В подходящ съд поставете 400 мл от прясното мляко и маковото семе да заврат, свалете от огъня и оставете да се накисне за 10 мин. Смесете съдържанието на пакетчето пудинг с останалото мляко, добавете го към маковата смес с яйцата и захарта и поставете отново да заври за кратко.

Пандишпаново тесто:
Разбийте яйцата на крем с миксер. Постепенно добавете захарта и разбивайте още 2 минути. Добавете 250 г от охладения маков пълнеж, пресятото брашно с бакпулвера и царевичното нишесте към сместа и разбийте за кратко на ниска степен. Разстелете сместа в застлана с хартия за печене форма за торта. Печете в долната половина на предварително загрята фурна на горен и долен нагревател 180°C или горещ въздух 160°C около 30 мин.
След изпичане отделете печивото от стените и свалете ринга. Обърнете готовия блат върху хартия за печене и оставете да се охлади. Свалете дъното и хартията за печене и с дълъг широк нож срежете блата хоризонтално. Поставете долния блат върху тортена чиния и върху него – почистения ринг на формата за торта.

Пълнеж:
Намажете повърхността на долния блат с малиновия конфитюр като оставите 1см разстояние от ръба. Накиснете желатина в малко вода и оставете да набъбне за 5 мин. След това го разтворете на водна баня при непрекъснато бъркане и го добавете към предварително разбитата на твърд сняг сметана със захарта и ванилената захар. Намажете долния блат с 3/4 от получения крем и поставете горния блат. Намажете останалата сметана върху него и оставете да престои за най-малко 3 часа в хладилник.

Марципаново покритие:
Омесете добре марципана с пудрата захар на топка, поставете го върху широк лист домакинско фолио и покрийте с друг. Разточете до получаването на кръгла кора с диаметър на тортата и височината на стените й. Отлепете горното фолио, навийте на руло с марципана надолу и развивайки го, прилепете върху тортата. Поръсете с пудра захар и украсете с коледни мотиви със захарните шрифтове.

Още съвети за украсяване на сладкиши може да видите на www.oetker.bg

 

* Платена публикация

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай