Меню

Медена елхичка

10 декември 2007 | 14:29 | Аз жената
Добави в любими
250 г мед 
120 г захар 
130 г масло 
1 супена лъжица мляко 
1 кафена лъжица лимонов сок 
2 кафени лъжици канела 
1 пакетче бакпулвер 
500 г брашно 
300 г смлени орехи

За украсата: 
100 г белтък 
160 г пудра захар 
1 кафена лъжица оцет

Продукти
Приготвяне

Отново поздравления за конкурсите, които правите. Те допълнително ни насърчават и мотивират да развихрим въображението си, за да направим празниците по-приятни за домашните си. Бих искала и аз да изпратя своя рецепта за коледния блиц конкурс. Тя е от Унгария, където коледните курабийки във формата на фигурки са традиционни и допринасят за празничната атмосфера в семейството.

Приготвяне:
Смесват се 250 г мед със 120 г захар, 130 г масло, 1 супена лъжица мляко и се затоплят на бавен огън, разбъркват се и се оставят на студено да изстинат.
Смесват се отделно 500 г брашно, 1 кафена лъжица лимонов сок, 2 кафени лъжици канела, 1 пакетче бакпулвер, 300 г смлени орехи, прибавят се към почти изстиналата смес и се разбъркват. Полученото тесто се разточва до 3-4 мм дебелина. След това се изрязват звезди с различна големина, като всяка е по-малка от предишната.
Предварително могат да се направят шаблони за звездичките от хартия. Ако искаме дървото да бъде с повече разстояние между звездичките се изрязват и малки кръгчета, които се поставят между отделните звездички. За върха се прави полусферичка. Звездичките се намазват с разбито яйце и се пекат в намаслена и покрита с хартия за печене тава за няколко минути на 150 градуса. След като се извадят от фурната се подреждат една върху друга по големина, като най-отдолу се поставя най-голямата. За украсата се смесват 100 белтък, 160 г пудра захар, 1 кафена лъжица оцет. Разбива се с миксер. Поставя се в предварително приготвена торбичка, на която сме отрязали единия край съвсем малко 1-2 мм и така рисуваме по звездичките, каквото пожелаем. Можем да украсим също с бадеми, плодове, които се поставят върху суровото тесто, преди да се пече. Може да се поставят и панделки или други малки украси за настроение.
Приятни и благословени празници!

Снимка: thinkstock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай