Меню

10 прекрасни рецепти с ориз

12 август 2014 | 15:42 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
10 прекрасни рецепти с ориз

Приготвяне

Оризът е продукт, използван от хората векове наред. Той влиза в състава на много традиционни кухни, една от които е и нашата българска кухня. 

Оризът често бива посочван като вреден заради неговите високи въглехидратни стойности. Но въпреки тях от неговата консумация има редица ползи за здравето. Вижте кои са те!

Оризът понижава холестерола


Консумацията на ориз е полезна в тази посока, защото той просто не съдържа мазнини. Освен това в него се съдържат малки количества натрий, което го прави полезен за хора, страдащи от високо кръвно налягане. 

Има противораково действие


Белият и кафявият ориз са богати на неразтворими фибри, които защитават организма от размножаване на туморни клетки. Освен това в ориза се намират незаменимите витамини А, С, както и феноли и флавоноидни съединения, действащи като антиоксиданти. 

Грижа за косата


Консумацията на ориз е полезна за здравето на кожата и косата. Той е полезен в лечението на много кожни заболявания, възпаления, зачервяване и дразнене.

Болест на Алцхаймер

Кафявият ориз съдържа високи нива на хранителни вещества, полезни за растежа на мозъчните клетки. Те стимулират активността на невротрансмитерите и помагат за предотвратяване на появата на болестта. 

Диуретични и храносмилателни качества


Оризът или по-точно неговата обвивка се счита за ефикасно лекарство за лечение на дизентерия, защото има диуретично действие. Оризовите люспи помагат за извеждане на токсините от организма и намаляване количеството на пикочна киселина в тялото. Това намалява рисковете също от сърдечносъдови заболявания, рак и бъбречна недостатъчност. 

Ползите от ориза са много, затова не го пренебрегвайте! Умерените количества не са забранени, даже напротив! За да се възползвате от полезните действия на ориза – сгответе за вечеря някоя от прекрасните гозби с ориз, които ви предлагаме! 

 

 

Снимки: Thinkstock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
31 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )
ami to az cial jivot samo na oriz sam si ...koito kakto nameri vse s oriz me hrani
отговор Сигнализирай за неуместен коментар