Това е традиционна френска рецепта за сладкиш с пресни смокини. Лесна, вкусна и ефектна. Подходяща за поднасяне като десерт или към следобедното кафе.

Продукти за тестото:
2 кафени чаши (около 200 грама) брашно
1/2 ч. ч. (около 50 грама) нишесте (царевично или пшенично)
1/3 ч. лъж. сол
1 суп. лъж. сметана, течна, готварска
2 суп. лъж. пудра захар
100 г масло

Продукти за плънката:
около 20 броя смокини
около 3-4 суп. лъж. стафиди
около 20 г – 1 суп. лъж. масло
1 суп. лъж. сметана
1 суп. лъж. мед
2 суп. лъж. кафява захар

Приготвяне:
Смесете брашното, нишестето, солта и захарта. Нарежете студеното масло на парченца и с пръсти замесете – ще се получи сипкаво като пясък тесто.
Добавете и сметаната и размесете меко тесто. Поставете в плик и в хладилника за около 30 минути.
Подгответе плънката като нарежете смокините на 4. Добавете и стафидите.
Извадете тестото и разстелете на кора върху хартия за печене. По средата поставете плънката и загърнете краищата, така, че да се получи дупка по средата. Отгоре залейте със сметаната, меда, добавете маслото на бучки и поръсете с кафявата захар. Печете около 30 минути на 180 градуса фурна. Извадете и оставете да изстине напълно, преди да поднесете.
Добър апетит!

* * *

Френски тарт с червени плодове
Френски пастет със сирене и орехи
Френски сладкиш с праскови
Бадемови френски макарони с течен шоколад
Сладко от зелени смокини
Пита със смокини