През лятото чаят губи онзи свой романтичен чар, който ни топли през студения зимен ден. За щастие ароматната напитка намира място в чашите и по време на горещините. Добавете малко лед и лимон (или листенце мента) и е почти готов!

Всъщност приготвянето на студен чай не е толкова лесно.

Като за начало, не прибавяйте лед и лимон веднага, защото чаят ще стане мътен. Оставете течността да изстине сама. По-малкото количество изстива по-бързо, затова може предварително да приготвите концентрат от чай. Сложете няколко торбички чай в малко количество вода и ги дръжте вътре между 20 и 30 минути. Някои хора смятат, че ако престоят по-дълго, вкусът ще е по-наситен, но така чаят единствено става по-горчив. При изваждането, не забравяйте да ги изстискате. Впоследствие добавете още гореща вода.

Добре е да не го подсладявате. Поднесете захар, когато го сервирате, така ще угодите на всички претенции.

Съхранявайте чая в стъклен съд, запечатан с фолио. Така ще избегнете изкуствения вкус на пластмасовата кана и ще предпазите чая от останалите миризми в хладилника.

Снимка: Reuters

Прочетете още: