Продукти:
(за 4 порции)

1/2 ч. неутрално бяло вино
1/2 нарязан на ситно пресен босилек
1 глава лук, нарязана на ситно
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
1/4 ч. ч. сметана
60 г меко козе сирене, не особено ароматно
1 ч. л-ка лимонена кора, нарязана на ситно
4 филета от сьомга, с кожата, дебели около 2-3 см.
сол, пипер
1 с. л-ца зехтин

Начин на приготвяне:

Смесете лука, чесъна, виното и 2/3 от босилека в малка тенджера. След завирането на сместа, намалете огъня и оставете на тих огън за около 8 минути. Прецедете течността и прехвърлете в друга тенджера. Добавете останалия босилек, сметаната, козето сирене и лимонената кора и бъркайте с тел или вилица, докато се получи хомогенна смес.
Подгрейте грил-тигана или грила.

Поръсете филетата от сьомга равномерно със солта и пипера. Поръсете със зехтина и поставете в тигана/на грила с кожата надолу. Изпържете/печете на грила от двете страни за 3 до 5 минути, като обръщате рибата внимателно. Отстранете кожата. Поставете в чинията и залейте със соса непосредствено преди сервирането.

Сомелиерско предложение: кристално свеж совиньон блан.