3 разкошни рецепти за сладолед без машина

Пригответе си сладолед в кухненски робот или блендер

14.07.2025г. / 15 00ч.
Мария Василева
3 разкошни рецепти за домашен сладолед без машина. Снимка: istock

3 разкошни рецепти за домашен сладолед без машина. Снимка: istock

Лятото тече с пълна сила, а в топлото време всеки търси прохлада... и нещо вкусно за хапване. Няма как при тези думи да не си помислите за сладолед. И ако се притеснявате от недотам здравословните съставки на сладоледа от магазина, можете да си приготвите вкусното разхлаждащо удоволствие у дома, при това без машина. Ето и няколко рецепти:

Сладолед с шамфъстък

За него ще ви трябват: 

  • 300 г обелени шамфъстъци или 250 г паста от шамфъстък 
  • 1 консерва подсладено кондензирано мляко 
  • 480 мл студена течна сметана 
  • екстракт от ванилия (по избор)   

Обелете шамфъстъците от черупката. След това ги поставете в чиста кухненска кърпа и разклатете, за да отстраните колкото е възможно повече люспи. Поставете шамфъстъците в мощен блендер и пасирайте, докато станат гладки и кремообразни. Този процес може да отнеме 10-15 минути (в зависимост от вашия блендер), така че бъдете търпеливи. Прехвърлете пастата в купа. Ако на този етап пастата е топла, поставете я в хладилника. Приготвянето на домашна паста от шамфъстък е по избор. Ако предпочитате да опростите процеса, просто използвайте купена от магазина паста от шамфъстък или крем от шамфъстък. В голяма купа сложете студената течна сметана. Разбийте до твърди върхове. Добавете подсладеното кондензирано мляко, пастата от шамфъстък и разбийте на ниска скорост, докато се смесят. Нарежете 1/4 от шамфъстъка и го добавете към сладоледа, като леко разбъркате. Тази стъпка е по избор. Прехвърлете в контейнер, подходящ за фризер, и замразете за поне 6 часа или за една нощ. Сервирайте!

Свързани статии

Сладолед в кухненски робот или блендер

Ето какво ще ви е необходимо:

  • пюре от замразени плодове 
  • течна сметана 
  • кухненски робот или блендер

С работещ кухненски робот или блендер, бавно изсипете сметаната върху пасираните замразени плодове. Плодовете бързо замразяват сметаната, правейки сладоледен десерт почти мигновено. Вариации: използвайте кисело мляко вместо сметана, при желание можете да използвате и кокосово мляко.

Свързани статии

Рецепта за лимонов сладолед с 3 съставки

Съставки за 2 чаши:

  • 480 мл студена течна сметана 
  • 1 консерва подсладено кондензирано мляко 
  • 80-120 мл сок от лимон (зависи от това колко силен лимонов вкус предпочитате) 
  • кора от 2 лимона

В голяма купа сложете студената течна сметана. Разбийте до твърди върхове. Добавете подсладеното кондензирано мляко, лимоновата кора и разбийте на ниска скорост, докато се смесят. Добавете лимоновия сок и разбъркайте, докато се смесят. Прехвърлете в съд, подходящ за фризер, и замразете за поне 6 часа или за една нощ. След като го извадите от фризера, оставете сладоледа да престои на стайна температура за около 5-10 минути преди сервиране. Това ще улесни гребването и ще подобри кремообразността.

Свързани статии

Коментирай