3 разкошни рецепти за домашен сладолед без машина. Снимка: istock
Лятото тече с пълна сила, а в топлото време всеки търси прохлада... и нещо вкусно за хапване. Няма как при тези думи да не си помислите за сладолед. И ако се притеснявате от недотам здравословните съставки на сладоледа от магазина, можете да си приготвите вкусното разхлаждащо удоволствие у дома, при това без машина. Ето и няколко рецепти:
За него ще ви трябват:
Обелете шамфъстъците от черупката. След това ги поставете в чиста кухненска кърпа и разклатете, за да отстраните колкото е възможно повече люспи. Поставете шамфъстъците в мощен блендер и пасирайте, докато станат гладки и кремообразни. Този процес може да отнеме 10-15 минути (в зависимост от вашия блендер), така че бъдете търпеливи. Прехвърлете пастата в купа. Ако на този етап пастата е топла, поставете я в хладилника. Приготвянето на домашна паста от шамфъстък е по избор. Ако предпочитате да опростите процеса, просто използвайте купена от магазина паста от шамфъстък или крем от шамфъстък. В голяма купа сложете студената течна сметана. Разбийте до твърди върхове. Добавете подсладеното кондензирано мляко, пастата от шамфъстък и разбийте на ниска скорост, докато се смесят. Нарежете 1/4 от шамфъстъка и го добавете към сладоледа, като леко разбъркате. Тази стъпка е по избор. Прехвърлете в контейнер, подходящ за фризер, и замразете за поне 6 часа или за една нощ. Сервирайте!
Ето какво ще ви е необходимо:
С работещ кухненски робот или блендер, бавно изсипете сметаната върху пасираните замразени плодове. Плодовете бързо замразяват сметаната, правейки сладоледен десерт почти мигновено. Вариации: използвайте кисело мляко вместо сметана, при желание можете да използвате и кокосово мляко.
Съставки за 2 чаши:
В голяма купа сложете студената течна сметана. Разбийте до твърди върхове. Добавете подсладеното кондензирано мляко, лимоновата кора и разбийте на ниска скорост, докато се смесят. Добавете лимоновия сок и разбъркайте, докато се смесят. Прехвърлете в съд, подходящ за фризер, и замразете за поне 6 часа или за една нощ. След като го извадите от фризера, оставете сладоледа да престои на стайна температура за около 5-10 минути преди сервиране. Това ще улесни гребването и ще подобри кремообразността.