Меню

Руски борш

24 февруари 2014 | 12:12 | Аз жената
4 от 3 гласа
Добави в любими
половин зелка
1 кг телешко с кост
2 големи картофа
1 голяма глава цвекло
1 голям морков
1 глава лук
1-2 кафени лъжички оцет
1-2 чаени лъжички кристална захар
1 неголяма връзка копър
1 равна супена лъжица, а може и половинка други подправки на вкус
1 бурканче сметана
1 глава чесън
хляб от ръжено брашно
олио за запръжка
млян черен пипер
1 дафинов лист

Продукти
Приготвяне

В тенджера се поставя месото и се налива толкова вода, че месото да се покрие. Когато водата кипне, обираме пяната или пък изливаме водата и наливаме чиста. Добавяме дафиновия лист.

След като месото се свари, бульонът се прецежда. Отново се връща в тенджерата и се изчаква да заври отново. Във врящия бульон изсипваме нарязаното на ситно зеле, посоляваме и прибавяме и нарязания картоф.

В тиган с малко олио задушаваме цвеклото, което предварително е настъргано на едро ренде. След като цвеклото се задуши на бавен огън, прибавяме към него захарта и оцета. Разбъркваме добре и когато цвеклото леко се карамелизира, го добавяме към врящия бульон.

Почистваме моркова и лука, като морковът се настъргва на едро ренде, а лукът се нарязва на ситно. Така приготвените лук и морков задушаваме в тигана, прибавяме черен пипер и ги добавяме към бульона.

Когато всички зеленчуци се сварят, прибавяме и подправките на вкус и свежия копър. Ястието се отстранява от огъня, сипва се в чинии, добавя се сметана и се консумира с ръжен хляб и чесън. Приятен апетит.

Рецептата изпрати нашата читателка Инна Начарова от Русия

Снимка: freedigitalphotos.net

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай