Споделям някои рецепти, които избирам, за да може и синът ми, който е на 1 годинка, а и цялото семейство да “минаваме” с едно готвене. Това са по-диетични, но в никакъв случай по-малко вкусни (или дори в оригинал да не са – с малко подправки после се решава проблемът) манджи, които стават за деца на преходна храна.

Освен че са диетични са и сравнително лесни и бързи за готвене – в нашето забързано съвремие, в което е по-добре да остане малко време за игра с бебо, който скоро ще стане или вече става детенце … :)

Постни пълнени чушки
Смесвам ориз около чаша, 1-2 глави лук, магданоз, ситно нарязани 1-2 моркова – всичко сурово. Добавям 2 чаши вода и слагам да ври на бавен огън 5-6 минути, докато се залавям с чушките. Изтърбушвам чушките – 5-6 броя. Пълня ги с ориза, вече леко осолен. Слагам в тенджера или тава (каквото предпочитам). Ако остане малко ориз го досипвам отстрани. Заливам с вода и оставям да се готви около 25-30 мин.

Ориз със зеленчуци
В подходяща тава слагам малко олио. Измивам и нарязвам на парчета 1-2 тиквички, 3-4 моркова, 1-2 глави лук, 2-3 чушки, 1-2 домата, малко грах или други зеленчуци – според сезона. Ако няма пресни – подходящи са и замразените. В тавата сипвам зеленчуците, една чаша ориз и 4 чаши вода. Слагам в умерена фурна за около 40 минути. След като изключа фурната осолявам леко и посипвам с магданоз.

Картофи яхния
В тенджерка слагам да заври вода. Междувременно обелвам 5-6 картофа и ги нарязвам на едри парчета. Обелвам 1-2 глави лук и също нарязвам. Същото правя с 1-2 моркова и 1 чушка. Настъргвам 1 домат. Всичко това изсипвам в загрялата се вода. Добавям малко олио и оставям да ври около 35-40 минути. Изключвам. Добавям малко сол и богато поръсвам с нарязан магданоз.

Грах, картофи и моркови
Слагам да заври вода в подходяща тенджера. Обелвам 2 картофа и изчиствам 2-3 моркова. Нарязвам на малки кубчета. Същото правя с глава лук. Всички подготвени зеленчуци и пакет замразен грах (или консерва) изсипвам в загрятата вода. Добавям малко олио и оставям да ври около 35-40 минути. Изключвам. Добавям малко сол и богато поръсвам с нарязан копър.

Зелен боб яхния
Слагам да заври вода в подходяща тенджера с около 350-400 гр почистен зелен боб. Обелвам 1 картоф, изчиствам 2-3 моркова, 1 чушка. Нарязвам на малки кубчета. Същото правя с глава лук. Всички подготвени зеленчуци изсипвам във врящия от около 15 минути зелен боб. Добавям малко олио и оставям да ври около 35-40 минути. Изключвам. Добавям малко сол и богато поръсвам с нарязан магданоз.

Зеленчуци на фурна
В голяма тава поставям изчистени и нарязани на парчета всички зеленчуци (до 3-4 вида), с които разполагам според сезона, замразени или консервирани – картофи, моркови, чушка, грах, зелен боб, патладжан, карфиол, броколи, тиквички. Добавям 4-5 лъжици олио и около 2 чаши вода. Поставям в загрята фурна и оставям да се пече около 30 минути. След разбъркване поръсвам с Вегета и оставям още около 10 минути да се допече. Подходящо и за ястие и за гарнитура.

Гретен (с картофи или тиквички
Обелените около кило картофи (тиквички) нарязвам на тънки кръгчета. В подходяща дълбочка тава сипвам 2-3 лъжици олио. Започвам да редя ред картофи, ред настъргано сирене (или кашкавал). Тук-таме слагам скилидка чесън. В около половин литър прясно мляко разбивам 2-3 яйца. С това заливам картофите. Слагам да се пече в умерена фурна около 40 минути, докато хване коричка. Подходящо и за ястие и за гарнитура.

Карфиолена супа
Слагам да заври вода в подходяща тенджера. Изчиствам и измивам карфиола. Накъсвам около една пълна чиния на дребно. Изсипвам във водата. Добавям 1-2 изчистени и нарязани на парченца картофа, 1 глава лук. След като ври около 15 минути може да се пасира, за да се получи крем-супа, след което се връща пак на котлона за около 20 минути. Добавям малко ориз, 2-3 лъжици масло. След като се изключи котлона слагам сол и поръсвам обилно с нарязан магданоз.

Картофена салата
Слагам да се сварят измитите около 500 гр картофи. След като са сварени и охладени ги беля и режа на едри парчета. Поръсвам с олио и малко оцет, добавям сол, 1-2 глави едро нарязан лук, магданоз.