![500 г брашно
20 г прясна мая (1/2 кубче)
1 яйце
270 мл топла вода
1 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
125 г разтопено масло
2 връзки зелен лук
50 г сусам](/media/files/resized/article/654x358/5fe/5dfb3fe1dd13d01785fef46985ad25fe-0e9c2440216b947d61152e66cf9dc3cf.jpg)
-
Порции: 8
Маята се разтваря в 50 мл от водата заедно със захарта и се оставя да шупне. В купа смесете брашното, солта, яйцето, останалата част от водата, зехтина. Добавете маята и замесете меко тесто. След това сложете в купа тестото и го покрийте със свежо фолио. Оставете го да втаса за около 30-40 минути. В сух тиган запечете леко сусамените семена.
Когато тестото е готово разделете го на 8-10 еднакви по големина топки. Леко ги разточете с дебелина около 0,5 см в кръгла форма. Намажете ги с разтопеното масло, поръсете със сусам и наситнения лук.
Навийте всяка кора на руло, а след това на охлювче. Отново разточете всяко охлювче на кръгла кора с дебелина 2 см. Сложете питките да се пекат в тава върху хартия за печене в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор (220 ако е без). След 10-15 минути питките ще са готови.
Снимка: iStock
Рецептата е част от книгата на Лора и Стоян „Сезони в кухнята“
Вижте още: