Меню

Меломакарона – гръцки коледни сладки

10 декември 2021 | 08:51 | Михаела Лазарова
4 от 5 гласа
Добави в любими
Съставки
420 г брашно
80 г грис
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода за хляб
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. смлян карамфил
6 супени лъжици захар 
½ настъргана кора от портокал
120 мл фреш от портокал
240 мл зехтин
3 с.л. коняк, бренди
За сиропа:
250 мл вода
200 г мед 
200 г захар
1 пръчка канела
За поръсване:
около 80 г счукани орехи
50 мин

  • Порции: 15 - 20

Продукти
Приготвяне

В малка тенджера сложете меда, захарта, пръчката канела и водата. От тези съставки трябва да се получи гъст сироп за потапянето на сладките. Важно е той да бъде охладен на стайна температура.

В голяма купа смесете брашното, гриса, бакпулвера, содата, канелата и карамфила. Разбъркайте добре съставките. В отделна купа комбинирайте портокаловата кора, захарта, зехтина, портокаловия сок и коняка, разбъркайте добре. След това направете меко тесто добавяйки сухите съставки към течните. От тестото се оформят сладки в овална форма с размер колкото яйце, които се подреждат в тава върху хартия за печене. Леко притиснете всяка с вилица или ги надупчете.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 минути. Сладките трябва да станат хубаво златисти на цвят. Докато сладките са топли се потапят за около 30 – 60 секунди в сиропа, Може да си помагате с вилица, лъжица. След това се слагат в подходяща чиния и се поръсват с натрошени орехи.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай