Отделете най-големите листа на зелката, годни за свиване на сармите. Останалите по-малки листа нарежете на ситно и ги запържете в тиган с 1 супена лъжица олио. Измийте ориза. Нарежете праза на ситно. Смесете ги заедно с каймата и разбъркайте добре. Добавете червения и черния пипер, омесете. Налейте 1 кафена чаша гореща вода в сместа и я оставете да постои така около час или малко повече. С приготвената плънка напълнете зелевите листа и ги завийте в сарми.

На дъното на тенджера поставете ситно нарязаното зеле. Върху него подредете сармите. Залейте ги със зелевия сок и 1 чаена чаша топла вода. Притиснете с чиния отгоре и оставете да се варят на слаб огън, докато водата се абсорбира напълно.

Снимка: iStock

Вижте още: