Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете с мазнина две кръгли форми за торта. Покрийте дъното с хартия за печене.

Пресейте брашното с какаото и солта. Оставете настрана. В голяма купа разбийте маслото. След като стане пухкаво, добавете захарта на два пъти, като разбивате след всяко добавяне. Добавете яйцата едно по едно. Разбийте. Накрая добавете ванилията и пак разбийте. Започнете да добавяте брашното малко по малко, за да сте сигурни, че няма да остане на бучки. След като сте разбъркали сместа много добре, добавете сметаната и оцветителя, и отново разбийте на бързи обороти до гладка смес.

Смесете содата с оцета. Добавете към сместа. След това разделете сместа на две в двете отделни форми. Печете в загрята фурна за 30 минути или до суха клечка. Извадете формите от фурната и ги охладете върху решетка, за да спрете процеса на печене.

След като тортата е напълно изстинала, поставете я върху плато за сервиране. Покрийте я с любимата си глазура по избор (топинг с крема сирене традиционно е най-подходящата глазура за червено кадифе). Охладете в хладилник за 1-2 часа преди да поднесете.

Снимка: iStock

Вижте още: