Меню

Рецепта за кръфини със сушени плодове

26 април 2021 | 05:58 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
За тестото:
1 голямо яйце
2 жълтъка
80 г захар
350 г брашно
¼ ч.л. сол
8 г суха мая
80 мл топло прясно мляко
40 г разтопено масло
1и ½ ч. л. екстракт от ванилия
1 ч.л. бадемова есенция
За плънката:
100 г меко масло
½ ч. л. канела – по желание
50 г счукани ядки по ваш избор
100-150 г сушени плодове по ваш избор
50 г начупен шоколад – по желание
260 мин

  • Порции: 2

Продукти
Приготвяне

В дълбока купа с помощта на миксер разбийте яйцето, жълтъците и захарта, докато се получи гладка и пухкава смес. Отделно в купа комбинирайте брашното, маята и солта. Прибавете яйчената смес, разтопеното масло, топлото мляко, ваниловата есенция, бадемовата есенция и разбъркайте хубаво до получаването на гладко тесто. Ако имате миксер с бъркалки за такова тежко тесто, бъркайте около 10-12 минути, ако нямате, месете на ръка. Тестото трябва да е еластично, но да не е лепкаво.

Готовото тесто се слага в намазнена купа, покрива се със свежо фолио и се оставя да втаса за около 2 часа. След това набрашнете леко кухненския плот и разточете тестото с точилка.

От това количество може да направите един по-голям, два по-малки или няколко малки кръфини, които да изпечете във намазнена форма за мъфини, кексчета. Всичко зависи от вашето желание. Тестото се намазва хубаво с мекото масло. След това се поръсва с канелата, плодовете, ядките и шоколада.

Завийте внимателно на руло и с помощта на остър нож го разрежете на две по дължината, но не докрай. Оставете около 3 см неразрязано, за да могат двете дълги парчета да са свързани. Така ще ви бъде по-лесно да работите с тях. Внимателно завъртете първата нишка на охлюв, а втората завийте около нея.

Готовите кръфини се слагат в намазнена форма за печене, може да сложите и хартия за печене, както ви е удобно. Оставете ги да втасат още веднъж за около 1 час. Ако ще печете един голям кръфин, загрейте предварително фурната на 190-200 градуса и го печете така 10 минути, след което намалете до 180 градуса. Печете още около 25-30 минути, Може да покриете с алуминиево фолио, за да не изгори сладкишът.

Ако ще печете по-малко кръфини, загрейте предварително фурната на 180 градуса. Ще им трябват около 35-40 минути. След като печивата са добре охладени може да поръсите с пудра захар или разтопен шоколад.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай