Меню

Рецептата на Николина Чакърдъкова за агнешко със сладък картоф

1 май 2024 | 11:10 | Мария Дуковска
5 от 1 гласа
лесно
Добави в любими
агнешко
сладък картоф – 1кг
червен пипер
сол
олио
масло

Продукти
Приготвяне

Ако агнешкото месо е много, се прави на порции и всяка порция се посолява поотделно, за да е осолено навсякъде. След това всяко парче от месото се намазва обилно с маслото, което предварително е било на стайна температура. После се намазва хубаво и с червения пипер.След това в тавата с месото се добавя вода и малко олио. Водата в тавата не бива да е повече от половината на тавата.
След като се овкуси месото, се покрива с фолио и се слага в предварително загрята фурна на най-високите градуси на печката, в случая това са 270 градуса.
Оставя се месото на тези градуси, докато усетите, че водата е завряла. След това намалявате градусите на 150. На тази температура го оставяте да се готви 3-4 часа.

Един час преди да извадите агнешкото, може да махнете фолиото, за да се запече отгоре месото. Тогава ще добавите и картофите, предварително нарязани на шайби, не много дебели. Ако изберете обикновен картоф за гарнитура, го сложете един час преди да извадите агнешкото, за да може да се приготви добре.
Ако изберете сладък картоф, може да го сложите 20 минути преди края на печенето, защото той става по-бързо.

* * *

 

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай