![1 голям патладжан, нарязан
2 чаени лъжици зехтин
600 г агнешка кайма
2 скилидки чесън, пресован
1 чаена лъжица кимион
1 чаена лъжица кориандър
1 чаена лъжица канела
1 чаена лъжица лют червен пипер
400 г домати от консерва
1 чаена лъжица доматено пюре
1 дафинов лист
½ чаена лъжица мащерка
½ чаена лъжица риган
За заливката:
250 мл прясно мляко
25 г масло
25 г брашно
1 щипка индийско орехче
30 г натрошено сирене
250 г рикота или извара
1 яйце](/media/files/resized/article/654x358/4a1/ddd015352a9c58943c5f59e5b7ba64a1-3fcc63de20558f9884964009a725632d.jpg)
-
Порции: 8
Загрейте фурната на 180 градуса. Поръсете патладжана със сол и изчакайте да се отцеди от соковете и горчивината. Изплакнете под течаща вода. Подсушете добре върху хартия. Намажете с едната лъжица зехтин да покрие добре. Запечете го за 30 минути.
Загрейте другата лъжица зехтин в тиган на средна към висока температура. В него запържете каймата до кафяво. Добавете чесъна, пипера, кимиона, кориандъра, канелата и разбърквайте за 1-2 минути. Добавете билките, доматите и пюрето. Разбъркайте. Намалете котлона и оставете да къкри за 30 минути.
Междувременно разтопете маслото в друг тиган. Свалете го от огъня. Добавете брашното и разбъркайте. Бавно налейте и млякото, като разбърквате. Върнете на огъня и разбърквайте, докато се сгъсти. Добавете рикотата и още подправки на вкус. Оставете да изстине.
Прехвърлете част от сместа с каймата в тава за печене. Покрийте с ред от патладжана. После пак кайма, пак патладжан и така докато продуктите свършат. Разбийте яйцето. Добавете го към заливката. Разбъркайте. Залейте ястието и печете за 1 час.
Снимка: iStock
Вижте още: