Меню

Шоколадов маслен сладкиш с глазура и орехи

5 юни 2021 | 08:20 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
250 г брашно
400 г захар
1 чаена лъжица сода
½ чаена лъжица сол
120 мл заквасена сметана 
2 яйца
225 г масло
250 мл вода
5 супени лъжици неподсладено какао 
За глазурата:
6 супени лъжици прясно мляко
5 супени лъжици какао 
115 г масло 
500 г пудра захар
1 чаена лъжица ванилия
120 г натрошени орехи
60 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете правоъгълна тава с мазнина. Пресейте брашното, захарта, содата и солта в купа. Разбийте отделно яйцата и сметаната. Оставете ги настрана. Разтопете маслото. Добавете водата и 5 супени лъжици какао. Оставете сместа да кипне и свалете от котлона. Оставете да изстине и добавете към сухите съставки. Разбийте с миксер.

Постелете тавата за печене с хартия. Излейте сместа върху нея. Печете за 20 минути в загрята фурна или докато тестото започне да се стяга и изсъхва (докато не виждате течен център).

Междувременно направете глазурата. Смесете млякото, какаото и 115 г масло в тенджера. Кипнете ги на котлона. След като заврат ги свалете. Разбъркайте в горещата течност и пудра захарта до пълното ѝ разтваряне. Прибавете ванилията. Изчакайте малко да изстине и разбийте с миксер. Може да пасирате и в блендер. Излейте глазурата върху сладкиша. Поръсете с орехи.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )