Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете форма за кекс с мазнина. Поръсете с брашно и изтупайте, така че да остане малко количество по дъното на формата. Смесете полентата (качамака), брашното, бакпулвера и солта. Оставете ги настрана.

В друга купа разбийте разтопеното масло със захарта до пухкава смес. Разбийте и яйцата към тях, като ги добавяте едно по едно. Добавете и ванилията. Разбийте. Добавете сухите съставки. Внимателно добавете и киселото мляко и разбийте. Накрая добавете нарязаните ягоди. Разбъркайте внимателно с лъжица. Излейте сместа в подготвената форма.

Печете за 50 минути, до златисто или докато центърът на сладкиша е напълно сух (до суха клечка). Оставете кекса да изстине за около 30 минути преди да го разрежете. По желание украсете с още ягоди отгоре и сервирайте.

Снимка: iStock

Вижте още: