Загрейте 2 супени лъжици зехтин в дълбок тиган на средна температура. В него запържете лука за 20 минути, докато се карамелизира и стане кафяв. Свалете от котлона. Добавете балсамикото, разбъркайте и оставете настрана.

Загрейте останалите лъжици зехтин в друг тиган на средна температура. В него запържете ориза. Разбъркайте добре за около 2-3 минути, докато стане стъклен. Добавете виното и разбъркайте. Намалете котлона на слаб огън и започнете да наливате по една чаша от бульона, като след всяка чаша изчаквате оризът да поеме течността. Разбърквайте от време на време да не залепне. Продължете, докато целият бульон се абсорбира от ориза или около 20-30 минути.

Добавете лука към ориза и разбъркайте. Свалете от котлона. Добавете маслото и предварително изпеченото пилешко. Разбъркайте, докато маслото се разтопи от горещината. Овкусете със сол и пипер на вкус. Добавете и мащерката. Разбъркайте отново.

Снимка: iStock

Вижте още: