Меню

Гъбена супа със синьо сирене

25 септември 2021 | 06:09 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
2 супени лъжици масло 
½ глава лук, нарязана
2 скилидки чесън, пресовани
450 г гъби, нарязани 
4 супени лъжици брашно
800 мл пилешки бульон
250 мл готварска сметана
½ чаена лъжица сол 
½ чаена лъжица сушен розмарин
100 г настъргано синьо сирене
1 супена лъжица шери 
Сол и черен пипер на вкус 
1 супена лъжица магданоз
60 мин

  • Порции: 6

Продукти
Приготвяне

Разтопете 2 супени лъжици масло в дълбока тенджера на висока температура. В него запържете лука, чесъна и гъбите с разбъркване. Гответе, докато лукът омекне и стане прозрачен, а гъбите омекнат или около 5 минути. Свалете от котлона.

Междувременно сложете другите 2 лъжици масло в друга тенджера на висока температура, за да се разтопи. В него добавете брашното и разбърквайте, докато се получи гладка златиста смес. Ще отнеме около 5 минути. Внимателно излейте бульона, сметаната, ½ чаена лъжичка сол и розмарина към сместа. Разбърквайте, докато всички съставки се смесят добре. Намалете котлона на средна температура. Добавете гъбите в тенджерата с бульона. Добавете и настърганото синьо сирене.

Нека супата да заври и оставете така да ври около 10 минути, като разбърквате от време на време. След това пасирайте половината от супата в блендер или с пасатор в отделен съд. Към пасираната част добавете шерито и овкусете със сол и пипер. Върнете пасираната част към останалата супа. Оставете супата да се сгъсти за около 5-6 минути. Сервирайте супата поръсена с пресен магданоз.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 2 години )
последно колко лъжици масло???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар