Гъмбо или яхния от кухнята на южните американски щати е ястие, което трябва да опитате. Съчетанието от аромати, вкусове, подправки, месо, скариди и зеленчуци е неповторимо. Трябва да се преживее.
Продукти
Приготвяне
В тиган на силен огън запържете каймата от наденицата в собствената ѝ мазнина.
Отцедете отделената течност и оставете настрана.
В същия тиган запържете бекона за 7-8 минути с разбъркване, без да добавяте мазнина.
Извадете бекона и го прехвърлете при каймата.
В същия тиган добавете бамята.
Гответе с разбъркване около 5 минути, отцедете и прехвърлете и нея.
Върнете бамята в тигана.
Към нея добавете доматите на среден огън.
След като започне да къкри, намалете котлона на слабо и оставете да се сгъсти за около 10 минути.
Разтопете маслото в друг дълбок съд на среден огън.
Към него добавете лука, чушката, целината, зеления лук, магданоза и чесъна.
Разбърквайте, докато омекнат и покафенеят или около 10 минути.
Извадете зеленчуците и ги оставете настрана.
Запазете течностите в съда.
Към тях добавете брашното и намалете котлона.
Разбърквайте постоянно, докато брашното се смеси с течностите в съда.
Цветът трябва да добие оттенък на леко светлокафяво мляко или златист цвят.
Ще отнеме около 30 минути.
Не допускайте да стане изцяло кафяво, защото ще прегори.
Добавете 2 чаши вода, усилете котлона.
Добавете сол, черен, лют пипер, мащерката и дафиновите листа.
След като заври, върнете каймата, бекона, бамята и доматите с останалите 6 чаши вода.
Намалете отново котлона на среден към слаб огън.
Оставете гъмбото да къкри, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти.
Ще отнеме още 45 минути.
Накрая добавете скаридите и гответе за още не повече от 10 минути.
извадете дафиновите листа и сервирайте.
По желание за гарнитура може да добавите сварен ориз.