![1 супена лъжица зехтин
1 глава лук, ситно нарязан
2 стръка целина, нарязана
1 морков, нарязан
1 скилидка чесън, пресован
1 супена лъжица кимион
½ супена лъжица кориандър
175 г червена леща
1,2 л зеленчуков бульон
400 г домати от консерва, нарязани
2 супени лъжици доматено пюре
1 дафинов лист
За гарниране:
1 супена лъжица кисело мляко
2 супени лъжици пресен кориандър](/media/files/resized/article/654x358/7b6/b9e8101d8f7384091d879e9c10da67b6-0ea4638afa95b7ba2916648f3ec931cf.jpg)
90 мин
-
Порции: 6
Загрейте мазнината в дълбок тиган. В него запържете лука на слаб огън за около 6-7 минути, като разбърквате от време на време. Добавете целината и моркова. Гответе около 3 минути с разбъркване. Добавете чесъна, кимиона, кориандъра и гответе за около 1-2 минути, докато омекнат.
Добавете лещата, бульона, нарязаните домати заедно със сока им от консервата, доматеното пюре и дафиновия лист. Оставете да заври, намалете котлона и оставете да къкри под капак за около 30 минути, докато лещата омекне, а зеленчуците започнат да се разпадат. Свалете от котлона. Извадете дафиновия лист. Можете да пасирате супата или да я сервирате така, гарнирана с предварително разбърканото кисело мляко с пресния кориандър.
Снимка: iStock
Вижте още: