Меню

Доматена супа с червена леща и кориандър

16 ноември 2021 | 05:17 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
1 супена лъжица зехтин
1 глава лук, ситно нарязан
2 стръка целина, нарязана
1 морков, нарязан
1 скилидка чесън, пресован 
1 супена лъжица кимион
½ супена лъжица кориандър 
175 г червена леща
1,2 л зеленчуков бульон
400 г домати от консерва, нарязани
2 супени лъжици доматено пюре
1 дафинов лист 
За гарниране: 
1 супена лъжица кисело мляко
2 супени лъжици пресен кориандър
90 мин

  • Порции: 6

Продукти
Приготвяне

Загрейте мазнината в дълбок тиган. В него запържете лука на слаб огън за около 6-7 минути, като разбърквате от време на време. Добавете целината и моркова. Гответе около 3 минути с разбъркване. Добавете чесъна, кимиона, кориандъра и гответе за около 1-2 минути, докато омекнат.

Добавете лещата, бульона, нарязаните домати заедно със сока им от консервата, доматеното пюре и дафиновия лист. Оставете да заври, намалете котлона и оставете да къкри под капак за около 30 минути, докато лещата омекне, а зеленчуците започнат да се разпадат. Свалете от котлона. Извадете дафиновия лист. Можете да пасирате супата или да я сервирате така, гарнирана с предварително разбърканото кисело мляко с пресния кориандър.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай