Меню

Коледно изкушение и вълшебство

10 декември 2007 | 19:51 | Аз жената
Добави в любими
Коледно изкушение и вълшебство

Приготвяне
Много обичам духа на коледа и Нова Година. Винаги с вълнение и радост украсявам у дома и приготвям новогодишната и коледна трапеза.

Продукти:
1 ч. ч. масло
1 жълтък
2 с. л. есенция от ром
1/4 ч. ч. пудра захар
2 и 1/2 ч. чаши брашно
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
Загряваме фурната до 200 градуса. В голяма купа разбиваме на крем маслото, жълтъка и есенцията. Добавяме пудрата захар и разбъркваме до хомогенна смес. Оформяме от тестото кръгчета, като на половината от тях изрязваме с напръстник дупка в средата и ги подреждаме върху хартия за печене, на разстояние едно от друго, за да не се слепят. Печем 15-20 минути. После слепваме всяко кръгче с друго кръгче с отвор в средата, посредством сладко от ягоди или малини, може разбира се и от сливи и кайсии по ваш вкус. След това готовите сладки обилно поръсваме с пудра захар и ги поднасяме с усмивка.

Коледно вълшебство

Продукти за около 75 сладки:
2 ч. ч. небелени бадеми
1 и 2/3 ч. чаша пудра захар
5 белтъка
вафлени кори

Приготвяне:
Загряваме фурната до 150 градуса. Поставяме бадемите в купа и ги заливаме с вряла вода, за да се овлажнят и да можем без препятствено да отстраним люспите. Оставяме ги около 10 минути така, след което отстраняваме люспите. Изсипваме бадемите постепенно в кухненския робот, като ги нарязваме с ножа за средно едро. Добавяме пудрата захар и отново разбъркваме. Отделно разбиваме белтъците на сняг и ги прибавяме към сместа.
Нареждаме вафлените кори на около 90 квадратчета. Поставяме ги върху хартия за печене. С малка лъжичка изсипваме по малко от бадемовата смес върху вафлените кори. Печем 20-30 минути, докато отгоре сладките изсъхнат и станат хрупкави. Сладките стават много вкусни и ароматни и се поднасят гарнирани със зрънца от нар или резенчета мандарина.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай