Меню

Морковен чийзкейк с глазура

31 май 2022 | 06:02 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
За крема: 
225 г крема сирене на стайна температура 
1 чаша захар
4 яйца 
1 чаша заквасена сметана 
½ чаена лъжица ванилов екстракт 
3 супени лъжици брашно

За морковения кекс: 
¾ чаша кафява захар
2/3 чаша рапично олио 
1 яйце 
1 чаша брашно
¾ чаена лъжица канела 
½ чаена лъжица бакпулвер 
½ чаена лъжица сол 
1 чаша настъргани моркови 
1/3 чаша счукани орехи 

За глазурата: 
2 чаши пудра захар
120 г крема сирене
1 чаена лъжица бадемов екстракт
180 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 175 градуса. Поставете решетката малко по-надолу от центъра на статива. Поставете тава с вода на най-ниската решетка. Напръскайте кръгла форма за чийзкейк със спрей за готвене или намажете с малко мазнина.

За крема:

Разбийте крема сиренето в купа с миксер на висока скорост до пухкава смес. Добавете бялата захар и разбийте на по-ниска скорост за 2 минути. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко. Добавете заквасената сметана и ванилията. Разбийте до пълно хомогенизиране и гладкост. Накрая добавете 3 супени лъжици брашно и отново разбийте.

За основата от морковен кекс:

Разбийте кафявата захар с рапичното олио в отделна купа. Добавете 1 яйце и разбийте за още 2 минути. Добавете 1 чаша брашно, предварително разбъркано с канелата, бакпулвера и солта. Разбийте с миксера, но на ниска скорост, за да не се разхвърчат сухите съставки. Накрая добавете настърганите моркови и орехите. Разбъркайте с шпатула.

Прехвърлете основата в подготвената форма за печене. Притиснете добре с шпатулата, за да се разпредели по дъното. Отгоре излейте крема и също го загладете с шпатула. Поставете на горната решетка в загрятата фурна над тавата с вода. Покрийте с алуминиево фолио. Печете за 1 час и 10 минути. Извадете от фурната и оставете да изстине за 15 минути. Внимателно прокарайте нож около чийзкейка, за да го отделите от стените на формата. След това я премахнете и го оставете да изстине напълно върху решетка.

За глазурата:

Разбийте с миксер крема сиренето, пудра захарта и бадемовия екстракт. След като се получи гладка кремообразна смес, намажете чийзкейка отгоре. Украсете с натрошени орехи по желание. Приберете в хладилник за 1 час, преди да сервирате.

Снимка: iStock

 

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай