За тестото:

В голяма купа сложете брашното и маслото. Може да използвате и купата на миксера или кухненския робот, за да направите тази груба смес от трохи. След това добавете захарта и солта. Пуснете робота да пулсира няколко пъти, за да се смесят. След това добавете водата, като супените лъжици следват една по една. Така всичко ще се смеси по-добре и съставките в тестото ще се обединят.

Извадете тестото върху набрашнена повърхност. Разточете го внимателно. Прехвърлете го в намазана с малко зехтин форма за печене. Изрежете излишните ръбове. Тестото трябва да покрива дъното и стените на формата/ тавата. Изрезките обединете и омесете наново. Разточете ги в диаметър, колкото е вътрешността на формата. Ще служи като капак за солената торта. Увийте в найлоново фолио и приберете останалото тесто в хладилника.

За пълнежа:

В голяма купа смесете спанака, рикотата, яйцата, зехтина, солта и черния пипер. Разбъркайте сместа с лъжица. Можете да разбъркате всичко и в кухненския робот, ако искате да е по-кремообразно и хомогенно. Прехвърлете пълнежа в подготвената тава. Заравнете с шпатула. Подредете вътре в плънката твърдо сварените яйца. Притиснете ги леко да потънат в плънката.

Обърнете краищата на тестото, които излизат извън формата, за да покрият пълнежа. Извадете от хладилника тестото, което остана след изрязването. Разточете го. Поставете го върху плънката, за да покрие изцяло. Направете няколко прореза в него, за да излиза парата при печенето. Притиснете ръбовете. Намажете с едно разбито яйце.

Печете за около 1 час или до златисто. Извадете тортата да изстине за около половин час или най-добре до стайна температура, преди да разрежете.

Снимка: iStock

Вижте още: