Меню

Лепкав шоколадов кекс с глазура

12 май 2022 | 05:15 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 чаша масло 
1 чаша вода
3 супени лъжици какао 
2 чаши брашно
2 чаши захар
½ чаена лъжица сол 
½ чаша мътеница 
2 големи яйца 
1 чаена лъжица сода
1 чаена лъжица ванилия 
За глазурата: 
½ чаша масло
6 супени лъжици прясно мляко
3 супени лъжици какао
1 чаена лъжица ванилия
2 чаши пудра захар
90 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 175 градуса. Намажете правоъгълна тава за печене с мазнина и поръсете с брашно. Изтупайте излишното брашно и оставете настрана.

Смесете водата, маслото и какаото в касерола на среден огън. Разбърквайте, докато маслото се разтопи и сместа започне да завира. Свалете от котлона и оставете да изстине. Смесете сухите съставки. Разбийте яйцата с мътеницата, содата и ванилията в отделна купа.

Добавете сместа с разтопеното масло към сухите съставки. Разбъркайте. След това добавете сместа с яйцата. Разбийте с миксер всичко заедно, докато се получи гладко тесто. Излейте в тавата. Печете в загрятата фурна до суха клечка или около 20-25 минути. Извадете от фурната. Оставете да изстива върху решетка.

За глазурата:

Смесете маслото, млякото, ванилията и какаото в касерола на средна температура. Разбърквайте, докато маслото се разтопи. След като това стане, добавете пудра захарта на части, като разбърквате, докато се разтвори напълно. Залейте леко топлия кекс с получената глазура и размажете добре. Оставете да изстине напълно, преди да сервирате.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай