Загрейте фурната на 175 градуса. Намажете правоъгълна тава за печене с мазнина и поръсете с брашно. Изтупайте излишното брашно и оставете настрана.

Смесете водата, маслото и какаото в касерола на среден огън. Разбърквайте, докато маслото се разтопи и сместа започне да завира. Свалете от котлона и оставете да изстине. Смесете сухите съставки. Разбийте яйцата с мътеницата, содата и ванилията в отделна купа.

Добавете сместа с разтопеното масло към сухите съставки. Разбъркайте. След това добавете сместа с яйцата. Разбийте с миксер всичко заедно, докато се получи гладко тесто. Излейте в тавата. Печете в загрятата фурна до суха клечка или около 20-25 минути. Извадете от фурната. Оставете да изстива върху решетка.

За глазурата:

Смесете маслото, млякото, ванилията и какаото в касерола на средна температура. Разбърквайте, докато маслото се разтопи. След като това стане, добавете пудра захарта на части, като разбърквате, докато се разтвори напълно. Залейте леко топлия кекс с получената глазура и размажете добре. Оставете да изстине напълно, преди да сервирате.

Снимка: iStock

Вижте още: