Излейте млякото в тенджера с дебело дъно. Загрейте на котлона, докато млякото достигне температура от около 90 градуса. Добре е да имате термометър за готвене, който да ви ориентира правилно. Не спирайте да разбърквате, за да не загаря. 

Свалете от котлона. Излейте оцета в млякото. Разбъркайте. Сложете капак и оставете така за около 30 минути. Прецедете сместа през дебел тензух или кухненска кърпа. Най-добре е платът да е по-дебел, за да задържи всички едри частици, а течността да се отцеди. Оставете да се отцежда за поне 30 минути. Увийте кърпата добре и изстискайте останалата вода. Поставете добре увитата кърпа с млякото под студена течаща вода, докато се охлади. След това изстискайте максимално водата. 

Прехвърлете в купа, намачкайте добре с лъжица, за да се натроши. Добавете сол на вкус и охладете в хладилник за няколко часа преди консумация. 

Снимка: istock

Опитайте още:

Невероятно вкусни рецепти с извара