Меню

Лимонов пай с меренг

12 юли 2022 | 05:05 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
Спрей за готвене (или олио за намазване) 
425 г тесто за пай, готово 
1 и ¾ чаши захар
6 супени лъжици царевично нишесте 
1 чаша вода
1/3 чаша лимонов сок 
1 голям жълтък, леко разбит
2 супени лъжици настъргана лимонова кора 
4 големи белтъка
¼ чаена лъжица сол
90 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 230 градуса. Напръскайте форма за тарт със спрей за готвене или намажете с малко олио. Притиснете добре тестото за пай във формата. Притиснете и ръбовете по стените на формата. Пробийте тестото с вилица на няколко места, за да не се надигне. Печете в загрятата фурна за 10 минути. Охладете напълно върху решетка. Намалете температурата на фурната до 160 градуса.

За пълнежа смесете 1 и ¼ чаши захар и царевичното нишесте в стъклена купа. Добавете водата и лимоновия сок. Загрейте сместа на водна баня, докато започне да се сгъстява и да образува мехури. Разбърквайте постоянно, докато се сгъсти видимо. Свалете от котлона.

Внимателно добавете една четвърт от сместа с нишестето към яйчения жълтък, като разбърквате постоянно, за да не се сготви. След това добавете цялата смес с нишестето, като не спирате да бъркате. Върнете на котлона и гответе с разбъркване на водна баня. Накрая добавете и лимоновата кора. Разбъркайте и свалете от котлона. Излейте пълнежа в подготвената форма върху тестото. Покрийте с найлоново фолио, за да не хваща кора.

За да направите меренга, разбийте белтъците с щипка сол на висока скорост, докато започнат да се образуват връхчета. Внимателно добавете захарта на части, като не спирате да разбивате. Така няма да се нарушат връхчетата на белтъците, а сместа ще стане лъскава и гъста.

Свалете фолиото от крема. Разпръснете меренга отгоре. Размажете с шпатула. Потупайте леко, за да се получат връхчета. Печете за 25 минути в загрятата фурна. Изключете фурната, без да отваряте вратичката и оставете сладкиша вътре да изстива за 1 час. Така ще предпазите меренга от спадане. Сервирайте на стайна температура.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай