Кухнята на южната ни съседка е разнообразна и вкусна, с щипка от Ориента. Ако търсите веган или вегетариански вариант на кюфтета, изборът на леща като заместител на месо е препоръчителен за вас. Вкусната бобова култура е богат източник на фибри и витамини от B групата, които регулират кръвната захар, правейки я подходяща за диабетици. Порция червена леща (наричана още турска леща) ще ви снабди с толкова протеини, колкото и порция месо и ще ви зареди с нужното количество желязо. Тя е лесна и бърза за приготвяне, тъй като люспите ѝ са предварително излющени – това ще ви помогне да спестите време и усилия при приготвянето ѝ. Вкусна и полезна, можете да се насладите на приятната ѝ кремава текстура под формата на супи, разядки, предястия, защо не и като основно блюдо. Търсите нещо леко и полезно за хапване в жегите? Предлагаме ви тази прекрасна рецепта, която ще погали небцето.

Какво ви е необходимо за приготвянето на кюфтета от леща по турски:

  • 1 ч. ч. червена леща;
  • 1 ч. ч. ситен булгур;
  • 2 с. л. доматено пюре;
  • 1 глава стар лук (или два стръка пресен);
  • 2 скилидки чесън;
  • 1 връзка магданоз;
  • ½ връзка копър;
  • зехтин;
  • щипка черен пипер;
  • сол на вкус;
  • щипка кимион;
  • щипка пул бибер (традиционна турска пикантна подправка), ако не разполагате с такъв – заменете с обикновен лют пипер.

Начин на приготвяне:

В тенджера изсипете 2 и ½ ч. ч. вода и варете лещата в нея. Имайте предвид, че тя ще стане готова много бързо. Отделно, в зехтин задушете лука и чесъна, като добавите 2-3 с. л. вода. След като омекнат, добавете доматеното пюре и подправките, намалете температурата и оставете да поемат ароматите. След като лещата стане готова, прибавете булгура и задушения лук с подправките. Оставете сместа в тенджера със затворен капак. Целта е булгурът да поеме течността. След 15-20 минути сместа за кюфтетата е готова. Сложете наситнените магданоз и копър. Смесете добре с дървена лъжица. С ръце оформете кюфтенцата, като те не трябва да са кръгли, а по-скоро продълговати (формата напомня тази на лука шалот). Оставете в хладилник да се охладят. Поднесете с канапе от пресни марулени листа. По желание можете да добавите и млечен сос. Ще го приготвите много лесно – в купичка сложете 1 ч. ч. заквасена сметана, 1 ч. ч. кисело мляко, сол, черен пипер, наситнена скилидка чесън и няколко капки лимонов сок. Размесете добре и оставете да се охлади. Да ви е сладко!

Вижте още: