На всеки се е случвало – есента идва, а ябълковото дърво се превива от плод. Какво можем да направим с малко по-голямо количество от вкусния плод? Можем да изпечем ябълки с мед и орехи; да си направим вкусен сок; а ако ни се хапва нещо сладко – сладкиш. Но какъв? Можем ли да разнообразим с нещо семейното меню? Да, разбира се! Предлагаме ви една много лесна и приятна рецепта за обърнат ябълков сладкиш. Какво ще ви е необходимо за направата му?

Ето ги и съставките:

  • 4-5 бр. ябълки(може и повече);
  • 3 яйца;
  • 2 ч. ч. захар;
  • 125 г масло;
  • 1 ч. ч. брашно;
  • 1 ч. л. бакпулвер;
  • ½ лимон.

Първата стъпка от направата на нашия вкусен сладкиш е подготовката на ябълките – обелете ги, почистете ги от семките и ги нарежете на тънки полумесеци. За да не потъмнеят – изцедете сока от половин лимон и с него поръсете плодовете. След това разбийте яйцата с едната чаша захар. Към брашното добавете бакпулвера, а след това пресейте през сито.

Смесете яйцата със захарта и брашното с бакпулвера. Следва подготовката за приготвянето на карамела, който ще е най-отгоре на нашия сладкиш. Вземете тавичката, в която ще печете, сложете я на котлона и разтопете маслото. Добавете към него другата чаша захар, бъркайте непрекъснато, докато захарта се разтопи. Бъдете много внимателни, тъй като карамелът загаря много бързо. Когато започне да получава много леко кафеникав цвят – махнете от котлона. Наредете отгоре нарязаните ябълки. След това изсипете готовата смес за тесто, като внимавате тя да е равномерно разнесена. Печете на предварително загрята фурна (на 180 градуса) за около 35 минути. След като тестото е хванало лек кафеникав загар, извадете от фурната и изчакайте леко да се охлади. Вземете голяма чиния за сервиране, сложете я отгоре и обърнете. Изсипете малко вода в тавичката, в която сте пекли сладкиша – оставете тя да разтопи останалия в нея карамел. С така получения сироп залейте сладкиша. Можете да поднесете с топка сметанов сладолед или бита сметана. Да ви е сладко!

Вижте още: