Меню

Шоколадова торта с лешниково брашно

17 октомври 2022 | 05:50 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
За тортата:
200 г черен шоколад
150 г масло
6 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
2/3 ч.ч. пудра захар
1 и 1/2 чаши лешниково брашно
Шоколадова глазура:
300 г черен шоколад
2/3 чаша течна сметана за готвене
80 мин

  • Порции: 8-10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 170 градуса. Намазнете подходяща тава и поставете в нея хартия за печене, по стените ѝ включително. Разтопете маслото и шоколада заедно на водна баня и оставете настрана, за да се охлади шоколадовата смес. В купа с помощта на миксер разбийте до получаването на леко кремообразна смес жълтъците и захарта.

След това добавете брашното от лешници и отново разбийте добре. Отделно разбийте до получаването на снежни връхчета белтъците. Добавете ги към останалите съставки постепенно, слагайки от тях малко по малко. Разбърквайте всичко с помощта на шпатула. Изсипете тестото в подготвената тава. Печете около 40 минути или до готовност, пробвайте тестото с помощта на клечка за зъби.

След като изпеченото тесто се охлади може да го поставите в подходяща чиния. За да приготвите глазурата, на слаб огън в малка тенджера комбинирайте шоколада и сметаната. Бъркайте докато се получи гладка смес, след това може да залеете тортата и да украсите по ваше желание.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай