Меню

Коледни минипайове с ядки и сушени плодове

13 декември 2022 | 09:23 | Илияна Николова
Добави в любими
За пълнежа: 
500 г смес от ядки и сушени плодове в сироп (предварително приготвени)
Кората на 1 портокал 
1 зелена ябълка, обелена и настъргана 
2 супени лъжици прясно мляко 
Пудра захар за поръсване 
За тестото: 
375 г брашно
1 и ½ супени лъжици пудра захар 
1 супена лъжица джинджифил на прах 
1 и ½ супени лъжици канела 
1 щипка индийско орехче 
225 г масло, студено и на кубчета
90 мин

  • Порции: 12

Продукти
Приготвяне

За тестото:

Смесете брашното, пудра захарта и подправките заедно с щипка сол в купата на миксера. Добавете маслото и разбийте, докато се получат груби трохи. Добавете студената вода малко по малко, като не спирате да разбивате. Ще започне да се оформя тесто и всичко да се обединява. Извадете тестото от купата. Разделете го на две части. Оформете ги във формата на кръгъл плосък диск. Увийте във фолио и охладете за 30 минути в хладилник.

За пълнежа:

Сместа от сушени плодове и ядки е по ваш избор. Най-добре е да се приготви предварително, като избраните от вас плодове и ядки се накиснат в захарен сироп, мед или кленов сироп за 48 часа, докато се слепнат и попият от захарите.

Смесете микса от ядки и плодове с портокаловата кора и настърганата ябълка. Загрейте фурната на 200 градуса или 180 с вентилатор. Разстелете тестото върху набрашнена повърхност и разточете с точилка на дебелина около 3-4 мм. Използвайте стъклени чаши, за да изрежете кръгове от тестото. Трябва да се получат приблизително 10-12 кръга. От второто парче тесто оформете също толкова капачета за пайовете.

Поставете всяко кръгче във форма за мъфин, предварително намазана с мазнина. Вътре разпределете пълнежа. Намажете ръбовете на тестото с млякото. Покрийте с капачетата от тесто и притиснете, за да се слепи. Отгоре можете да направите украса от тестото, а може да го оставите и гладко по ваш избор.

Печете в загрята фурна до златисто или около 30-40 минути. Охладете върху решетка, преди да сервирате.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай