Меню

Ризото с манатарки и горгондзола

3 февруари 2023 | 06:20 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
80 г сушени гъби манатарки
200 г сирене горгондзола
1 чаша бяло вино
4 чаши бульон от манатарки
2 чаши ориз арборио
6 супени лъжици масло
2 супени лъжици зехтин екстра върджин
сол на вкус
1/2 ч.ч. прясно настърган пармезан
40 мин

  • Порции: 2-3

Продукти
Приготвяне

В тенджера с вряща вода добавете гъбите и ги оставете за 2-3 минути, за да омекнат. След това ги извадете и ги нарежете. Прецедете бульона от гъбите през цедка и го запазете за ризотото. В дълбок тиган загрейте 3 с. л. от маслото и зехтина и добавете ориза. Бъркайте непрекъснато.

Когато зрънцата ориз станат прозрачни, добавете бялото вино. Гответе до поемане на виното, след което добавете от бульона от манатарките, овкусете със сол. При ризотото е важно постоянно да бъркате. Когато течността се редуцира сложете гъбите и още от бульона. Оризът, когато го опитате трябва да е al dente.

Добавете горгонзолата към ризотото и разбъркайте, докато се разтопи. Изключете котлона и добавете останалото масло и настъргания пармезан, разбъркайте и сервирайте.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай