Дреболиите на агнето след необходимата обработка се сваряват и нарязват. Предварително се отделя булото (кърпата), което ще се използва за покриване на пълненото агне. 

Оризът се изчиства и измива, гъбите се нарязват на филийки, зелениите се измиват и накълцват.
На не много силен огън се разтопява едното пакетче (125 г) масло и се запържват гъбите, зелениите, оризът и подправките. Накрая се прибавят и нарязаните дреболии, налива се малко гореща вода и след като клокне, се отстранява от огъня.
Агнето се посолява добре отвън и отвътре, пълни се с приготвената смес, зашива се и се слага в подходяща тава. Отгоре се намазва с останалото масло и се завива с булото. В тавата се слага малко вода, агнето се покрива плътно със фолио и се пече 30 мин. на силна температура (300 градуса) и около 3 часа на слаба (50 градуса).
Може да се опече и в пещ.
Докато чакам агнето да се опече, изстудявам напитките и приготвям богата пролетна салата, украсена с твърдо сварени яйца.
Наздраве! И добър апетит!

Великден, освен, че е празник на всички християни е и мой личен – именица съм и посрещам гости. Много се чудех коя точно рецепта да избера да изпратя за конкурса... Освен задължителните нашарени яйца, на моята Великденска трапеза по традиция приготвям Печено агне(яре), Баница със зелении, Козунак, Карамелена торта със козунак и много други вкусотии.

Снимка: thinkstock