Меню

Пикантни чеснови скариди по азиатски

6 юли 2023 | 06:46 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
2 супени лъжици чеснов чили сос (готов)
2 супени лъжици сос хойсин
1/3 чаша рибен бульон 
1 супена лъжица доматена паста 
1 супена лъжица мирин
¼ чаена лъжица сусамово олио
2 чаени лъжици пресен джинджифил, настърган 
1 скилидка чесън, пресован 
2 супени лъжици кориандър, ситно нарязан 
3 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици лук, ситно нарязан
50 г джинджифил на тънки резени 
500 г скариди, почистени
45 мин

  • Порции: 2

Продукти
Приготвяне

Смесете чесновия чили сос, соса хойсин, бульона, доматената паста, мирина, сусамовото олио, джинджифила, чесъна, лука и кориандъра в блендер. 

Загрейте голям дълбок тиган на средна към висока температура. В него добавете зехтина, чесъна и джинджифила на резени. Гответе до покафеняване, като разбърквате постоянно, но внимавайте да не загори. Отнема около 2-3 минути. Извадете чесъна и джинджифила и оставете настрана. 

Във вече овкусената мазнина в тигана добавете скаридите и гответе 2-3 минути. Залейте с подготвения в блендера сос. Разбъркайте много добре за още 3-4 минути. Свалете от котлона. Прехвърлете скаридите в подходящ съд, в който да изстинат леко, добавете чесъна и джинджифила и сервирайте. 

Снимка: istock

Опитайте още: 

17 великолепни рецепти със скариди

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай