Меню

Тирамису със слепени бисквити

21 юли 2023 | 12:27 | Михаела Лазарова
5 от 2 гласа
Добави в любими
12  големи пресни яйчени жълтъка
1/2 ч.ч. гранулирана захар
1/4 ч.ч. еспресо на стайна температура 
2 ч.л. екстракт от ванилия
230 г сирене маскарпоне
2 ч.ч. студена течна сметана за разбиване
около 35-40 слепени бисквитки
1 чаша еспресо или силно кафе за потапяне на стайна температура
20-30 мл коняк, бренди, ликьор – по желание
480 мин

  • Порции: 10-12

Продукти
Приготвяне

В купа сложете жълтъците и захарта. Разбийте на висока скорост с помощта на миксер, докато се получи хубава смес. След това може да добавите маскарпонето, екстракта от ванилия и кафето. Разбийте всичко добре. В отделна купа разбийте сметаната до твърди връхчета. Добавете я към другата смес и разбийте на ниска скорост докато се получи кремообразна смес. В подходяща купичка сипете кафето (което трябва да е изстинало) и добавете към него алкохола.

На дъното на подходящ съд за направата на сладкиша (или чаши, купички) намажете малко от крема. Вземете една бисквита и я потопете в кафето с алкохола, след което я сложете във формата. След като направите един ред от напоени бисквити, може да ги намажете с крем. Върху тях редите втори и отново крем. Тирамисуто трябва да завърши с крем, върху който да поръсите с помощта на цедка натурално какао на прах. Сложете сладкиша в хладилник, за да стегне за поне 3-4 часа.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай