![5 средно големи домата
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 люта чушка
1 червена печена чушка
1 зелена печена чушка
½ връзка магданоз
2 супени лъжици лимонов сок
2 супени лъжици доматено пюре
2 супени лъжици меласа от нар
3 супени лъжици зехтин
сол на вкус
червен пипер люспи – на вкус
1 чаена лъжичка сумак
смлени орехи за поръсване – по желание и на вкус](/media/files/resized/article/654x358/92b/77b833d43581a06274f4a1a6fabc292b-9560d1161963acb4640271c9c52bb288.jpg)
20 мин
-
Порции: 1
Доматите се обелват и нарязват на едро, заедно с лука и чесъна. Премахнете семките на печените (люспите също) и на лютата чушки. Тези зеленчуци заедно с магданоза се слагат в блендер или кухненски робот. Всичко се смила на ситно. Разядката не бива да е като пюре, а да е на много ситни парченца, за да се усещат хубаво съставките. Прехвърлете сместа в голяма купа. Следва да добавите лимоновия сок, доматеното пюре, меласата от нар, зехтина и подправките. Разбъркайте добре и сервирайте.
Снимка: iStock
Вижте още: