Меню

4 нискокалорични рецепти с тиква

5 октомври 2023 | 12:33 | Мария Василева
5 от 1 гласа
лесно
Добави в любими

Просто няма как да не свързваме есента с уханието на печени ябълки, канела и... разбира се – тиква! Този сладък плодов зеленчук е пълен с полезни хранителни вещества – витамин А, витамини от B групата, калий, желязо, протеини, фибри и др.

Ето защо, за да сте здрави и силни и през новия сезон, включете към менюто си тиква. В следващите редове ще ви предложим и няколко лесни рецепти за нея.

Ето ги и тях:

Нудли от тиквички и тиква

Талиатели

Продукти
Приготвяне
  1. Обелете тиквата и я нарежете на тънки ивици с помощта на белачка за зеленчуци или спирализатор (ръчен или електрически).
  2. Използвайте го и за да направите нудли от тиквичките.
  3. Загрейте зехтина в голям тиган на среден огън.
  4. Добавете смления чесън и го задушете за около 1 минута.
  5. Добавете тиквата и нудлите от тиквички в тигана.
  6. Запържете ги за 5-7 минути или докато омекнат, но все пак останат леко твърди.
  7. Подправете със сол и черен пипер и по желание, гарнирайте с пресни листа босилек.
  8. Сервирайте като нискокалорична алтернатива на паста.

Свързани статии

Салата с печена тиква

Салата

Продукти
Приготвяне
  1. Загрейте фурната до около 200°C.
  2. Сложете нарязаната на кубчета тиква със зехтин, сол и черен пипер. Разстелете я върху тава за печене и я печете около 20-25 минути или докато омекне.
  3. Докато тиквата се пече, сложете балсамовия оцет в малка тенджера на слаб огън и го редуцирайте, докато се сгъсти.
  4. Сглобете салатата, като поставите печената тиква върху канапе от зеленчуци, поръсете с редуцирания балсамов оцет и с натрошено сирене фета.

Свързани статии

Запечена тиква с чия и сусам

Чия

Продукти
Приготвяне
  1. Загрейте предварително фурната на 200 градуса.
  2. Поставете подходяща тава и хартия за печене.
  3. Смесете тиквата и лука със зехтин и подправете със сол и черен пипер.
  4. Разстелете на равен слой върху тавата. Печете 25 минути, докато парченцата тиква станат златисти и омекнат.
  5. Извадете от фурната и леко охладете.
  6. Прехвърлете тиквата в чиния за сервиране и поръсете със запечен бекон, семена от чиа (чия), сусам и магданоз.
  7. Сервирайте веднага.

Свързани статии

Супа от тиква

Супа

Продукти
Приготвяне
  1. Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън.
  2. Добавете наситнените лук и чесън и ги задушете, докато станат прозрачни.
  3. Добавете нарязаната на кубчета тиква и зеленчуковия бульон.
  4. Оставете да заври, след това намалете огъня и оставете да къкри за около 20-25 минути или докато тиквата омекне.
  5. Използвайте блендер или пасатор, за да пюрирате супата до гладкост.
  6. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  7. Сервирайте гореща. По желание, можете да гарнирате със сметана за готвене или печени или сурови семена. 

Свързани статии


Приятен апетит!

Снимки: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай