Меню

Гръцки великденски хляб

7 април 2024 | 11:24 | Михаела Лазарова
лесно
Добави в любими
Снимка: istock
300 мин.

  • Порции: 8-10

Продукти
Приготвяне
  1. В купичка комбинирайте ⅓ чаша топла вода заедно с маята, 1 супена лъжица брашно и 1 супена лъжица захар. 
  2. Разбийте внимателно. 
  3. Покрийте с кърпа и оставете настрана за 10 минути, докато шупне.
  4. През това време загрейте млякото в малка тенджера. 
  5. Когато е готово го свалете от котлона и добавете маслото, останалата захар и солта. 
  6. Хубаво разбъркайте, за да се разтопят маслото и захарта. 
  7. В купа с помощта на миксер разбийте млечната смес с маята. 
  8. След това добавете разбитите яйца. 
  9. Постепенно добавете брашното, анасоновите семена и ваниловия екстракт. 
  10. Трябва да се получи хомогенно меко тесто. 
  11. Прехвърлете го върху леко набрашнена повърхност. 
  12. Месете го на ръка докато стане много гладко, след което поставете тестото в леко намаслена купа. 
  13. Покрийте хляба с кърпа и поставете на топло, затворено място за около 1 час и половина, за да удвои обема си. 
  14. След това тестото се разделя на три равни части. 
  15. Всяка се разточва с ръце във формата на фитили. 
  16. От трите фитила се сплита плитка, която се оформя като кръг. 
  17. Покрийте оформения хляб (козунак) с кърпа и оставете да втаса за още 1 час. 
  18. Прехвърлете го в тава върху хартия за печене или в подходяща намазнена форма.
  19. Разбийте яйцето и добавете към него водата. 
  20. Намажете хляба и поръсете със сусамови семена. 
  21. Печете в предварително загрята фурна на 176 градуса за 45 минути или до готовност. 
  22. Сервирайте, след като козунакът е напълно охладен. 

Снимка: iStock

По идея от themediterraneandish.com

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай