Меню

Египетски сладкиш с грис – басбуса

12 май 2024 | 08:38 | Михаела Лазарова
5 от 11 гласа
лесно
Добави в любими
Снимка: istock
60 мин.

  • Порции: 6-8

Продукти
Приготвяне
  1. В голяма купа комбинирайте заедно захарта и киселото мляко. 
  2. След това добавете гриса, бакпулвера и прясното мляко. 
  3. Накрая добавете разтопеното масло и оставете сместа да престои за кратко, така че маслото да се абсорбира.
  4. Прехвърлете сместа от грис в леко намазнена форма за печене. 
  5. Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса за около 40-45 минути. 
  6. Докато сладкишът се пече, пригответе сиропа. 
  7. В малка тенджера смесете захарта, водата и пръчката канела. 
  8. Оставете да заври на силен огън, като разбърквате, докато захарта се разтвори. 
  9. Намалете котлона на ниска степен и оставете да се готви няколко минути, докато сиропът се сгъсти. 
  10. Свалете от огъня и добавете лимоновия сок, като разбъркате добре. 
  11. Оставете да изстине напълно, след което отстранете пръчката канела.
  12. Веднага след като басбусата се извади от фурната, се залива с хладния сироп. 
  13. Оставете да изстине напълно; сиропът трябва да попие в сладкиша.
  14. Преди да сервирате поръсете с кокосовите стърготини и бадемите. 

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 4 месеца )