Меню

Уникален кекс с тиквички, маслена глазура и шамфъстък

20 май 2025 | 16:47 | Илияна Николова
лесно
Добави в любими
Шоколадов кекс с тиквички, маслена глазура и шамфъстък
60 мин.

  • Порции: 10

Рецептата ни за шоколадов кекс с ядки, която включва и тиквички, ще ви изненада. Невероятният му вкус ще ви стане любим. А завършекът с маслена глазура ще погали сетивата ви на едно по-високо ниво. Опитайте! 

Продукти
Приготвяне
  1. За тестото:
  2. Загрейте фурната на 220 градуса. 
  3. Намажете форма за печене с малко мазнина. 
  4. В купа разбийте захарта, маслото, олиото и ванилията с миксер до пухкава смес. 
  5. Добавете яйцата едно по едно, като не спирате да разбивате. 
  6. В друга купа пресейте брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. 
  7. Добавете сухите съставки на части към останалите, като разбивате след всяко прибавяне. 
  8. Накрая добавете настърганите и отцедени тиквички заедно с шоколадовите капки. 
  9. Разбъркайте с лъжица или шпатула. 
  10. Прехвърлете тестото в подготвената форма. 
  11. Печете в загрята фурна за 45-50 минути. 
  12. Извадете от фурната и оставете да изстива във формата върху решетка за 1 час. 
  13. За глазурата:
  14. Разтопете маслото в малка тенджера на среден огън. 
  15. Гответе с разбъркване, докато маслото започне да покафенява или около 10 минути. 
  16. Свалете от котлона и оставете да изстива за 1 час. 
  17. Прехвърлете изстиналото масло в купа и го разбийте с миксер на по-високи обороти. 
  18. Добавете крема сиренето и пак разбийте до пухкава смес. 
  19. След това добавете пудрата захар на части, ванилията и солта. 
  20. Разбивайте след всяко прибавяне. 
  21. След като сте разбивали в продължение на поне 5 минути, след като сте смесили всички съставки, трябва да се получи гъста пухкава смес. 
  22. Размажете глазурата върху изстиналия кекс с шпатула. 
  23. Поръсете равномерно с шамфъстъците. 
  24. Нарежете и сервирайте. 

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай