IMG
Investor
Dnes
Bloombergtv
Bulgaria On Air
Gol
Tialoto
Az-jenata
Puls
Teenproblem
Automedia
Imoti.net
Rabota
Az-deteto
Blog
Start
Megavselena.bg
Boec
Posoka
Хороскоп
Таро карта
Тест
Видео рецепти
Готварство
Ръкохватки
Закуски
Салати
Основни
Десерти
Супи
Предястия
Здраве и красота
Мода
Интимно
Свободно време
За дома
Семейство
Влог ето как
Да си поговорим
Бременност
Хороскоп
Таро карта
Тест
Видео рецепти
0
Начало
Готварство
Меню
Закуски
+
Тестени
Сандвичи
Салати
+
С месо
С риба
С паста
Със зеленчуци
Основни
+
Птиче
Свинско
Говеждо
Дивеч
Агнешко
Яхнии
Паста
Пица
Десерти
+
Торти
Кексове
Палачинки
Чийзкейкове
Плодови
Шоколадови
Мъфини
Глазури и кремове
Супи
+
С месо
Със зеленчуци
Крем супи
Бистри супи
Библиотека
+
Сосове
Как да?
Най-доброто от
Топ готвачи
5 вкусни кухни от цял свят
Предястия
+
Топли
Студени
Напитки
+
С алкохол
Без алкохол
Коктейли
С кафе
Шейкове
Смутита
Вегетариански
+
Веган
С яйца
С риба
С млечни продукти
Печива
+
Питки
Хляб
Баници
Козунаци
Бутер тесто
Кифли
Кроасани
Соленки
Риба
+
Рибни
Морски дарове
Зимнина
+
Туршии
Сладка и конфитюри
Компоти
Лютеници
Празнични рецепти
+
Коледа
Нова година
Великден
Гергьовден
Никулден
Бъдни вечер
Сезонни рецепти
+
Летни
Зимни
Пролетни
Есенни
Мултикукър и пекарна
+
Мултикукър
Хлебопекарна
Ръкохватки
+
Рецепти
Видеа
Звездни рецепти
+
БГ Звезди
В Холивуд
Вкуси света
+
Рецепти от света
Румънски козунак с плънка
16 април 2025 | 12:00 |
Михаела Лазарова
лесно
Добави в любими
300 мин.
Порции: 3
Споделяме с вас една чудесна румънска рецепта за уханен козунак с плънка.
Продукти
За тестото:
½ ч.ч. стафиди
¼ ч.ч. ром
2 супени лъжици активна суха мая
¼ ч.ч. топла вода
2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. разтопено масло
настъргана лимонова кора на вкус
1 и ½ ч.ч. захар
8 ч.ч. брашно
1 чаена лъжичка сол
5 яйца – разделени белтъци от жълтъци
2 чаени лъжички ванилов екстракт
За плънката:
250 г сурови орехи или пекан
5 супени лъжици захар
2 супени лъжици какао на прах
За намазване на козунаците:
1 разбито яйце
захар за поръсване
Приготвяне
В купичка сложете стафидите и ги залейте с рома, за да се накиснат.
В голяма купа добавете маята и топлата вода.
Разбъркайте и оставете да престои 10-15 минути, за да се активира маята.
В случай, че маята не шупне това е знак, че вероятно е стара и няма да ви втаса козунакът.
В тенджера комбинирайте млякото, маслото, лимоновата кора и захарта.
Загрейте я на средно слаб огън, докато маслото се разтопи и захарта се разтвори.
Не бива да става горещо.
В купата комбинирайте брашното, солта, жълтъците, ваниловия екстракт, млечната смес, сместа с маята и отцедените стафиди.
Всичко се разбърква много добре.
Трябва да се получи меко и леко лепкаво тесто.
Може да го премесите.
След това намазнете подходяща купа с олио.
Поставете тестото в нея и го намажете с малко олио.
Покрийте купата със свежо фолио или памучна кърпа и я оставете на топло.
Тестото трябва да втасва 1-2 часа или докато удвои обема си.
Пригответе пълнежа, когато тестото е почти втасало.
Смелете орехите в кухненски робот.
Към тях добавете какаото, захарта и отново смелете добре.
Белтъците разбийте с миксер до получаването на твърди връхчета.
Сложете ядковата смес към тях и разбъркайте.
Поставете плънката в хладилник.
След като тестото удвои обема си, разделете го на 6 равни части.
Намаслете леко удобна работна повърхност.
Вземете едно парче и го разточете с помощта на точилка в правоъгълна форма с дебелина около 1,5 см.
Дължината зависи от размера на формата ви за печене, за да може козунакът да се събере в нея.
Разпределете от ядковата смес върху тестото така, че да ви остане и за останалите части тесто.
Навийте го на руло.
Същото направете и с останалото тесто.
След това две по две сплетете получените рула, за да се получи нещо като плитка.
Ще се получат три малки козунака.
Поставете ги в добре намазнени форми за печене.
Покрийте ги с чиста кухненска кърпа, поставете на топло място.
Козунаците трябва да удвоят размера си.
Намажете ги с яйце и поръсете със захар.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-45 минути или докато станат хубаво златистокафяви.
Когато изстинат може да консумирате.
Свързани статии
Губана – италиански козунак с плънка
3 вкусни рецепти за кето козунак (ВИДЕО)
Козунакът на баба (ВИДЕО)
Лесна рецепта за козунак без глутен (Видео)
10 рецепти за великденски козунак
Снимка: iStock
Как бихте оценили рецептата?
Етикети
рецепти за Великден
рецепти за козунаци
Коментирай
Последни
Четени
4 задължителни ястия за Томина неделя
Седмична таро прогноза за 28 април – 4 май
Любовен хороскоп за 28 април – 4 май
Любовен хороскоп за май
Какво се прави на Великден на мъртвите или Томина неделя
Дневен хороскоп за 25 април
Скритата дипломация на погребението на папата: Какво си казаха световните лидери?
ЦСКА надделя с 1:0 като гост на Спартак във Варна
Таро прогноза за май за всяка зодия
"Хамас" изрази готовност да освободи всички израелски заложници
Рокли за пролетта – 7 тенденции за освежаване на гардероба
Джош Дюамел показва своята „вила на Страшния съд“ в Минесота
От френска ванилия до шампанско – тенденции при блондинките за пролетта
Неуморен на 77 – Алис Купър се завръща с нов албум с оригиналната си банда 51 години по-късно
Значението на D-димера извън тромбозата – кога високите стойности не значат емболия?
Връзката между психичното здраве и физическите симптоми
Видове презервативи за вагинален, анален или орален секс
Колко трябва да ходим на ден, за да сме здрави?
Новолунието в Телец носи промени за 3 зодии
Меган Маркъл: Не съм била по-щастлива
6 тенденции в грима, които превзеха пролетта
Никола Пелц се показа гола под душа
продава, Тристаен апартамент, 67 m2 Варна, Левски, 98700 EUR
продава, Земеделски имот, 3525 m2 Пловдив област, гр.Асеновград, 88125 EUR
продава, Къща, 240 m2 София област, с.Ковачевци, 380000 EUR
продава, Парцел, 896 m2 Пловдив област, гр.Асеновград, 43478.26 EUR
Готварство
Сочни кюфтета от сьомга
Касерола с пилешко и чедър
3 пролетни супи, които топят мазнини
Категории