IMG
Investor
Dnes
Bloombergtv
Bulgaria On Air
Gol
Tialoto
Az-jenata
Puls
Teenproblem
Automedia
Imoti.net
Rabota
Az-deteto
Blog
Start
Megavselena.bg
Boec
Posoka
Хороскоп
Таро карта
Тест
Видео рецепти
Готварство
Ръкохватки
Закуски
Салати
Основни
Десерти
Супи
Предястия
Здраве и красота
Мода
Интимно
Свободно време
За дома
Семейство
Влог ето как
Да си поговорим
Бременност
Хороскоп
Таро карта
Тест
Видео рецепти
0
Начало
Готварство
Меню
Закуски
+
Тестени
Сандвичи
Салати
+
С месо
С риба
С паста
Със зеленчуци
Основни
+
Птиче
Свинско
Говеждо
Дивеч
Агнешко
Яхнии
Паста
Пица
Десерти
+
Торти
Кексове
Палачинки
Чийзкейкове
Плодови
Шоколадови
Мъфини
Глазури и кремове
Супи
+
С месо
Със зеленчуци
Крем супи
Бистри супи
Библиотека
+
Сосове
Как да?
Най-доброто от
Топ готвачи
5 вкусни кухни от цял свят
Предястия
+
Топли
Студени
Напитки
+
С алкохол
Без алкохол
Коктейли
С кафе
Шейкове
Смутита
Вегетариански
+
Веган
С яйца
С риба
С млечни продукти
Печива
+
Питки
Хляб
Баници
Козунаци
Бутер тесто
Кифли
Кроасани
Соленки
Риба
+
Рибни
Морски дарове
Зимнина
+
Туршии
Сладка и конфитюри
Компоти
Лютеници
Празнични рецепти
+
Коледа
Нова година
Великден
Гергьовден
Никулден
Бъдни вечер
Сезонни рецепти
+
Летни
Зимни
Пролетни
Есенни
Мултикукър и пекарна
+
Мултикукър
Хлебопекарна
Ръкохватки
+
Рецепти
Видеа
Звездни рецепти
+
БГ Звезди
В Холивуд
Вкуси света
+
Рецепти от света
Румънски козунак с плънка
16 април 2025 | 12:00 |
Михаела Лазарова
лесно
Добави в любими
300 мин.
Порции: 3
Споделяме с вас една чудесна румънска рецепта за уханен козунак с плънка.
Продукти
За тестото:
½ ч.ч. стафиди
¼ ч.ч. ром
2 супени лъжици активна суха мая
¼ ч.ч. топла вода
2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. разтопено масло
настъргана лимонова кора на вкус
1 и ½ ч.ч. захар
8 ч.ч. брашно
1 чаена лъжичка сол
5 яйца – разделени белтъци от жълтъци
2 чаени лъжички ванилов екстракт
За плънката:
250 г сурови орехи или пекан
5 супени лъжици захар
2 супени лъжици какао на прах
За намазване на козунаците:
1 разбито яйце
захар за поръсване
Приготвяне
В купичка сложете стафидите и ги залейте с рома, за да се накиснат.
В голяма купа добавете маята и топлата вода.
Разбъркайте и оставете да престои 10-15 минути, за да се активира маята.
В случай, че маята не шупне това е знак, че вероятно е стара и няма да ви втаса козунакът.
В тенджера комбинирайте млякото, маслото, лимоновата кора и захарта.
Загрейте я на средно слаб огън, докато маслото се разтопи и захарта се разтвори.
Не бива да става горещо.
В купата комбинирайте брашното, солта, жълтъците, ваниловия екстракт, млечната смес, сместа с маята и отцедените стафиди.
Всичко се разбърква много добре.
Трябва да се получи меко и леко лепкаво тесто.
Може да го премесите.
След това намазнете подходяща купа с олио.
Поставете тестото в нея и го намажете с малко олио.
Покрийте купата със свежо фолио или памучна кърпа и я оставете на топло.
Тестото трябва да втасва 1-2 часа или докато удвои обема си.
Пригответе пълнежа, когато тестото е почти втасало.
Смелете орехите в кухненски робот.
Към тях добавете какаото, захарта и отново смелете добре.
Белтъците разбийте с миксер до получаването на твърди връхчета.
Сложете ядковата смес към тях и разбъркайте.
Поставете плънката в хладилник.
След като тестото удвои обема си, разделете го на 6 равни части.
Намаслете леко удобна работна повърхност.
Вземете едно парче и го разточете с помощта на точилка в правоъгълна форма с дебелина около 1,5 см.
Дължината зависи от размера на формата ви за печене, за да може козунакът да се събере в нея.
Разпределете от ядковата смес върху тестото така, че да ви остане и за останалите части тесто.
Навийте го на руло.
Същото направете и с останалото тесто.
След това две по две сплетете получените рула, за да се получи нещо като плитка.
Ще се получат три малки козунака.
Поставете ги в добре намазнени форми за печене.
Покрийте ги с чиста кухненска кърпа, поставете на топло място.
Козунаците трябва да удвоят размера си.
Намажете ги с яйце и поръсете със захар.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-45 минути или докато станат хубаво златистокафяви.
Когато изстинат може да консумирате.
Свързани статии
Губана – италиански козунак с плънка
3 вкусни рецепти за кето козунак (ВИДЕО)
Козунакът на баба (ВИДЕО)
Лесна рецепта за козунак без глутен (Видео)
10 рецепти за великденски козунак
Снимка: iStock
Как бихте оценили рецептата?
Етикети
рецепти за Великден
рецепти за козунаци
Коментирай
Последни
Четени
Любовен хороскоп за 16 – 22 юни
Седмичен хороскоп за 16 - 22 юни
Седмична нумерологична прогноза за 16 – 22 юни
Седмична таро прогноза за 16 – 22 юни
Седмична нумерологична прогноза за 16 – 22 юни
Дневен хороскоп за 15 юни, неделя
Иран съобщи за още 6 високопоставени ирански военни, убити от Израел
Може ли Беларус да бъде обърнат от пътя си?
Възроденото училище: Школо в търновско село ще има отново първокласници
Хеликоптер се разби в морето край Атина
Перфектен отбор вече 36 години – тайната на брака между Кира Седжуик и Кевин Бейкън
5 съвета за грим, с помощта на които ще изглеждате по-млади през 50-те си години
Синът на Наоми Уотс и Лив Шрайбър: Винаги съм искал да раста като красива жена
Срещу кльощавите тела – TikTok забрани пропагандата на болезнено слаби фигури
Какво е холестеролът?
Стомашно-чревният микробиом през лятото – как се променя и как да го защитим?
Хапваме пилешко месо за гладка кожа и здрави мускули
74% от жертвите на домашно насилие смятат, че институциите си затварят очите
3 зодии, които най-често се развеждат
Иън Сомърхолдър и Пол Уесли пиели по 20-30 чаши чай на ден
6 идеи за маникюр с бледожълто - хитовият цвят за сезона
Бела Хадид е голям романтик
продава, Тристаен апартамент, 190 m2 София, Манастирски Ливади, 484551 EUR
продава, Четиристаен апартамент, 188 m2 София, Манастирски Ливади, 480802 EUR
продава, Тристаен апартамент, 80 m2 София, Център, 750000 EUR
продава, Двустаен апартамент, 89 m2 София, Горна Баня, 216723 EUR
Готварство
Марината за пилешко месо
Бабината рецепта за ягодов пай
Картофени гофрети с пармезан
Категории