Френската кухня е известна с изтънчеността на вкусовете и интересния бленд на аромати. Днес ви предлагаме заедно да се пренесем във Франция с рецептата за френска касерола с лук и зелен боб.
Продукти
Приготвяне
Загрейте фурната на 200 градуса.
Намажете форма за печене с малко мазнина.
В тиган на среден огън загрейте 2 супени лъжици масло.
В него запържете наситнения лук до златисто или за около 15 минути с разбъркване.
Добавете оцета и разбъркайте.
Прехвърлете в купа и оставете настрана.
В същия тиган добавете 2 супени лъжици масло.
В маслото добавете 2 супени лъжици брашно.
Разбърквайте постоянно на среден огън, докато се разтвори или около 3-4 минути.
Бавно започнете да наливате млякото, като не спирате да разбъркване.
Добавете индийското орехче, лютия пипер и мащерката.
Разбърквайте още 1-2 минути.
След като започне да завира и да се сгъстява или след около 4-5 минути, прехвърлете в друга купа и оставете настрана.
Разтопете оставащите 2 супени лъжици масло в чист тиган.
В него добавете галетата и разбърквайте няколко минути, докато добият загар.
Извадете от тигана.
Кипнете вода в тенджера.
В нея сварете замразения боб за няколко минути.
Извадете от тенджерата, отцедете, залейте с ледена вода и отново отцедете.
В подготвената тава за печене поставете един голям черпак от лука.
Покрийте отгоре с пласт боб.
Овкусете със сол и пипер.
Разлейте соса отгоре.
Отново покрийте с лук и боб, залейте със сос.
Поръсете с настърган Грюер.
Накрая покрийте с галетата и пармезана.
Печете в загрята фурна за около 40 минути или до златиста коричка.