Меню

Френска касерола с лук и зелен боб

2 май 2025 | 10:43 | Илияна Николова
лесно
Добави в любими
Френска касерола с лук и зелен боб
60 мин.

  • Порции: 10

Френската кухня е известна с изтънчеността на вкусовете и интересния бленд на аромати. Днес ви предлагаме заедно да се пренесем във Франция с рецептата за френска касерола с лук и зелен боб. 

Продукти
Приготвяне
  1. Загрейте фурната на 200 градуса. 
  2. Намажете форма за печене с малко мазнина. 
  3. В тиган на среден огън загрейте 2 супени лъжици масло. 
  4. В него запържете наситнения лук до златисто или за около 15 минути с разбъркване. 
  5. Добавете оцета и разбъркайте. 
  6. Прехвърлете в купа и оставете настрана. 
  7. В същия тиган добавете 2 супени лъжици масло. 
  8. В маслото добавете 2 супени лъжици брашно. 
  9. Разбърквайте постоянно на среден огън, докато се разтвори или около 3-4 минути. 
  10. Бавно започнете да наливате млякото, като не спирате да разбъркване. 
  11. Добавете индийското орехче, лютия пипер и мащерката. 
  12. Разбърквайте още 1-2 минути. 
  13. След като започне да завира и да се сгъстява или след около 4-5 минути, прехвърлете в друга купа и оставете настрана. 
  14. Разтопете оставащите 2 супени лъжици масло в чист тиган. 
  15. В него добавете галетата и разбърквайте няколко минути, докато добият загар. 
  16. Извадете от тигана. 
  17. Кипнете вода в тенджера. 
  18. В нея сварете замразения боб за няколко минути. 
  19. Извадете от тенджерата, отцедете, залейте с ледена вода и отново отцедете. 
  20. В подготвената тава за печене поставете един голям черпак от лука. 
  21. Покрийте отгоре с пласт боб. 
  22. Овкусете със сол и пипер. 
  23. Разлейте соса отгоре. 
  24. Отново покрийте с лук и боб, залейте със сос. 
  25. Поръсете с настърган Грюер.
  26. Накрая покрийте с галетата и пармезана. 
  27. Печете в загрята фурна за около 40 минути или до златиста коричка. 

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай