Меню

Хрупкав прасковен коблер

18 юли 2025 | 10:19 | Илияна Николова
лесно
Добави в любими
Прасковен коблер. Снимка: istock
60 мин.

  • Порции: 10

Праскови, канела, хрупкаво тесто. Всичко това и още нещо може да изпълни трапезата и кухнята ви с ухания и вкус. Опитайте нашата рецепта за прасковен коблер или пай с праскови, канела и масло. 

Продукти
Приготвяне
  1. За тестото:
  2. Пресейте брашното, захарта и солта в купа. 
  3. Добавете мекото масло и размесете с пръсти, докато се получат груби трохи. 
  4. В малка купа разбийте яйцето и към него добавете водата. 
  5. Разбийте с телена бъркалка. 
  6. Добавете към сместа с брашното и омесете меко тесто. 
  7. Увийте го с найлоново фолио и оставете да си почине в хладилника за 30 минути. 
  8. Загрейте фурната на 180 градуса. 
  9. Разделете тестото на две топки.
  10. Разточете едната топка тесто върху набрашнена повърхност. 
  11. Прехвърлете го в правоъгълна форма за печене, предварително намазнена. 
  12. Печете за 20 минути или до златисто. 
  13. Извадете от фурната. 
  14. За пълнежа:
  15. В тенджера на котлона на среден огън смесете нарязаните праскови, портокаловия и лимоновия сок. 
  16. Добавете маслото и гответе с разбъркване, докато маслото се разтопи напълно. 
  17. В купа смесете захарта, нишестето, канелата и индийското орехче. 
  18. Добавете в тенджерата и разбърквайте, докато се смесят напълно с прасковите. 
  19. Прехвърлете пълнежа върху тестото във формата за печене. 
  20. Разточете останалото тесто на правоъгълник. 
  21. Нарежете го на тънки ленти. 
  22. Украсете коблера с лентите. 
  23. Печете в загрята фурна за около 40-45 минути или до златисто.

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай