Меню

Сарми с прясно зеле и свинско

10 декември 2025 | 13:52 | Мария Дуковска
средно
Добави в любими
120 мин.

Сарми със

Ароматни зелеви сарми - кой не обича такава вкуснотия? Днес ще ви представим рецепта за сарми с прясно зеле и свинско месо, представена специално за нашите читатели от кулинарите Десислава и Стоян Георгиеви. Рецептата е част от тяхната най-нова готварска книга - "Храната, която обичаме".

Продукти
Приготвяне
  1. Поставете зелката (с отстранен кочан) в голяма тенджера, залейте с вода и варете около 30 минути, докато листата омекнат и се отделят лесно.
  2. За плънката смесете каймата със ситно нарязания лук, чесън, пресен лук, копър, листа и семена фенел, ориз и зехтин. 
  3. Овкусете със сол и пипер.
  4. Охладете леко листата, отстранете дебелата жилка, разрежете ги на две и оформете сарми, като слагате по 1 с.л. от плънката.
  5. В тенджера подредете лука, моркова, фенела, лимона, дръжките от билките, ребрата и няколко зелеви листа за основа. 
  6. Отгоре наредете сармите и покрийте с още листа.
  7. Залейте със зехтина и гореща вода.
  8. Кипнете, след което оставете да къкри на тих огън около 1 час.
  9. В касерола разтопете маслото, прибавете брашното и бъркайте 3-4 минути до светла запръжка.
  10. Постепенно налейте 750 мл от прецедения бульон от готвенето, като разбърквате непрекъснато.
  11. Гответе 7-8 минути, докато сосът стане гладък и кадифен.
  12. Поднесете сармите топли, полети със сос и поръсени с пресен фенел и пържен шалот за хрупкав завършек.

Снимка: Владислав Чанев, "Храната, която обичаме".

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?