Ароматни зелеви сарми - кой не обича такава вкуснотия? Днес ще ви представим рецепта за сарми с прясно зеле и свинско месо, представена специално за нашите читатели от кулинарите Десислава и Стоян Георгиеви. Рецептата е част от тяхната най-нова готварска книга - "Храната, която обичаме".
Приготвяне
-
Поставете зелката (с отстранен кочан) в голяма тенджера, залейте с вода и варете около 30 минути, докато листата омекнат и се отделят лесно.
-
За плънката смесете каймата със ситно нарязания лук, чесън, пресен лук, копър, листа и семена фенел, ориз и зехтин.
-
Овкусете със сол и пипер.
-
Охладете леко листата, отстранете дебелата жилка, разрежете ги на две и оформете сарми, като слагате по 1 с.л. от плънката.
-
В тенджера подредете лука, моркова, фенела, лимона, дръжките от билките, ребрата и няколко зелеви листа за основа.
-
Отгоре наредете сармите и покрийте с още листа.
-
Залейте със зехтина и гореща вода.
-
Кипнете, след което оставете да къкри на тих огън около 1 час.
-
В касерола разтопете маслото, прибавете брашното и бъркайте 3-4 минути до светла запръжка.
-
Постепенно налейте 750 мл от прецедения бульон от готвенето, като разбърквате непрекъснато.
-
Гответе 7-8 минути, докато сосът стане гладък и кадифен.
-
Поднесете сармите топли, полети със сос и поръсени с пресен фенел и пържен шалот за хрупкав завършек.
Снимка: Владислав Чанев, "Храната, която обичаме".
Как бихте оценили рецептата?