Продукти:
1 бр. зелена салата
3 стръка пресен лук
100 г малки пресни гъби
4 с. л. белени слънчогледови семки
3 с. л. ситно нарязан пресен магданоз
2 скилидки чесън
зехтин, лимонов сок, сол

Приготвяне:
Слънчогледовите семки се запичат в сух тиган до златисто. Салатата се нарязва на ситно или се накъсва. Загрява се малко зехтин, в него се запържва нарязания на ситно чесън до златисто и се изважда. Нарязаните гъби се запържват в същия зехтин. Когато са готови се свалят от огъня, добавят се магданозът, сол и лимонов сок на вкус и се оставят да изстинат.
В голяма купа се смесват зелената салата и лукът, нарязан на ситно. Подправя се със сол, зехтин и лимонов сок на вкус, слага се в салатиера, отгоре се слагат гъбите и се поръсва със слънчогледовите семки.

* * *

Салата “Марулка”